Politikerna Elisabet Lann (KD), Helene Odenjung  (L), Axel Josefson (M), Jonas Attenius (S) och Emmyly Bönfors (C) under pressträffen.
Politikerna Elisabet Lann (KD), Helene Odenjung (L), Axel Josefson (M), Jonas Attenius (S) och Emmyly Bönfors (C) under pressträffen. Bild: Adam Ihse/TT

Krisuppgörelsen mellan S och Alliansen i Göteborg felräknad

Den krisuppgörelse som Alliansen och Socialdemokraterna har ingått skulle ge stabil majoritet i Göteborgs politiska nämnder. Men partierna har räknat fel – och saknar majoritet i samtliga stadsdelar.
– Vi hade inte riktigt reflekterat över den frågan, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).

ANNONS
|

Sedan måndagen har Alliansen, som styr i Göteborg, kallat samtliga partier till samtal om coronakrisen för att hitta fram till en bred överenskommelse.

Men allt eftersom under veckan har flera partier ratats. Först SD, vilket också ledde till att D hoppade av. Och på torsdagskvällen ratades också V, MP och FI av Alliansen. Hanteringen har lämnat efter sig en bitter smak hos de berörda oppositionspartierna, som menar att de var redo att lägga politiken åt sidan och gemensamt ta ansvar.

– Vår uppfattning är att det är oansvarigt av borgarna och S att styra med en flortunn majoritet när Göteborg går in i en av de största kriserna någonsin, säger Daniel Bernmar (V).

ANNONS

– Alliansen har genom detta åstadkommit en politisk splittring helt i onödan i kristid och försening av viktiga beslut, säger Martin Wannholt (D).

– Vi kan konstatera att Alliansen bestämt sig för att först skjuta sig själv i höger fot, och kort därefter även i vänster fot för balansens skull, säger Jörgen Fogelklou (SD).

Skrev på avtal med S

Ett avtal ingicks i stället enbart med S, något som de fem partierna presenterade på en presskonferens i rådhuset under fredagen. Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) och socialdemokratiska gruppledaren Jonas Attenius framhöll att krisuppgörelsen skapar majoriteter i stadens samtliga nämnder.

– Tillsammans med Socialdemokraterna får vi en majoritet som kraftfullt kan hantera den här krisen, sa Axel Josefson.

– I den här krisen krävs en majoritet som vågar fatta snabba, tuffa och ytterst livsavgörande beslut och Socialdemokraterna har åtagit sig att garantera en sådan majoritet, sa Jonas Attenius.

Jonas Attenius (S) under en pressträff med anledning av Covid-19.
Jonas Attenius (S) under en pressträff med anledning av Covid-19. Bild: Adam Ihse/TT

När Josefson fick frågan om varför inte alla partier kunde vara med i krisgruppen svarade han så här:

– Jag tycker att vi har gjort det här på ett ansvarsfullt sätt och visat för alla partier att vi är öppna för samtal och hur man ställer sig till frågan. Sedan har det under tiden framkommit hur olika partier ser på kompromisser och samarbeten och under resans gång har vi sett att det inte är en framkomlig väg.

ANNONS

Saknar majoritet i alla stadsdelar

Men partierna bakom uppgörelsen har missat att de saknar majoritet i samtliga stadsdelsnämnder. Något som Axel Josefson inte verkade vara medveten om under pressträffen.

Hade ni missat det här?

– Ja. Eller missat. Vi hade inte riktigt reflekterat över den frågan. Men det är som sagt ett fåtal nämnder, säger Axel Josefson.

Stadsdelsnämnderna har ett tungt ansvar i samband med coronakrisen. Där ligger nämligen det politiska ansvaret för äldreomsorgsfrågor – som berör den allra största riskgruppen i samband med coronapandemin.

Är det inte ganska anmärkningsvärt att ni har glömt av ett så viktigt område?

– Det hade naturligtvis varit bättre att ha egen majoritet. Men det ska sägas att det här kräver att alla andra skulle gå emot oss, säger Axel Josefson.

Det ska samtidigt understrykas att V och MP aldrig har gjort upp med SD. Men det hindrar heller inte den senare från att rösta på deras förslag.

– Det har inte tidigare hänt att den här konstellationen har gått emot oss. Och jag undrar också om man kommer att göra det i den svåra kris som vi befinner oss i just nu, säger Axel Josefson.

– Även om vi har en uppgörelse och politisk samverkan med S så är det inte så att vi utestänger andra partier från arbetet. Jag hoppas och tror att vi säkert kan komma fram till gemensamma lösningar.

ANNONS

LÄS MER:Alliansledningen bildar coronagrupp – men SD får inte vara med

LÄS MER:Rödgrönrosa utslängda från stadens coronagrupp

LÄS MER:Alliansen och Socialdemokraterna ingår i krisuppgörelse i Göteborg

LÄS MER:Göteborgs stad varnar för pandemins profitörer

LÄS MER:Staden på näst högsta nivån av krisberedskap

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS