Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Kristoffer fick en ny njure i julklapp

Kristoffer Ek har haft njursvikt i flera år. Flera gånger i veckan har han behövt uppsöka sjukhus för att gå på dialys. Men tre dagar innan jul fick han en ny njure av sin lillebror.
– Nu ska jag göra allt jag inte kunnat göra tidigare, säger han.

Det blev en annorlunda jul för Kristoffer Ek, 33, från Högsbo. Tre dagar innan julafton fick han en ny njure – av sin lillebror. Så i stället för att vara hemma med sin fru blev det firande på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Jag hade tagit med mig lite julpynt för att få mer stämning och så hade jag paketöppning med min fru och min pappa på videolänk. Min mamma och bror var med på sjukhuset. Många säger att njuren var som min brors julklapp till mig och det får jag väl gå med på.

Kristoffer Ek har till följd av en medfödd sjukdom haft problem med njurarna sedan elvaårsåldern och sedan 2015 har han varit sjukskriven och gått i dialys.

– Det är inget man vill göra men om man inte gör det så dör man. Att sitta i dialys gör inte ont, men den sista timmen brukade jag få huvudvärk och känna mig tung i kroppen. Vissa blir väldigt illamående.

Ser helt annorlunda ut

Dialysbehandling innebär att blodet på konstgjord väg renas från slaggprodukter och vätska. För Kristoffer Eks del har det inneburit att han tre gånger i veckan har behövt uppsöka sjukhus för att under fyra timmar sitta vid en dialysmaskin.

– Man är förstås låst till tid och plats men jag har turen att jag har en egen Ipad så jag har kunnat titta på serier och filmer. Dessutom är jag ganska envis och viljestark så jag har till exempel kunnat åka till Sweden rock festival och gått på gästdialys.

Att resa utomlands har däremot inte varit aktuellt under de år som Kristoffer Ek gått på dialys.

– För den som har orken går det att ordna dialys även utomlands, men jag har inte tyckt att det är värt att åka på semester när jag vet att halva tiden kommer att gå åt till dialys. Efter själva sjukhusbesöket brukar jag vara trött och inte må så bra.

LÄS ÄVEN: Ännu ett rekordår för organdonationer

Nu efter transplantationen ser Kristoffer Eks situation helt annorlunda ut. Planen för det nya året är att bli återställd och förhoppningsvis börja jobba igen.

– Det känns jättekul. Om allt går som det ska ska jag resa till Prag och se mitt favoritband Pearl jam. Jag ser även fram emot att åka på festival utan att behöva gå på gästdialys. Nu ska jag försöka vårda det jag har fått göra allt som jag inte har kunnat göra tidigare.

Vill ta hand om sig själv nu

Det har nu gått tolv dagar sedan operationen och Kristoffer har fått komma hem till sin fru. Nyår firades hemma med att skåla i Pommac.

– Jag har fortfarande ett öppet sår som är ihophäftat med häftklamror på magen, så det fick bli finskjorta och mjukisbyxor.

Hur mår du?

– Jag känner mig mycket piggare och klarare i huvudet. Jag kan fokusera och tänka klart, det hade jag svårt för innan. Då var det som tinnitus i hela kroppen, det var hela tiden något som låg och störde. Njuren funkar över förväntan, jag är väldigt glad och tacksam över att ha en levande donator.

Kristoffer Eks bror kommer att vara sjukskriven i ungefär en månad men mår under omständigheterna bra.

– Såvitt jag vet mår donatorer i princip lika bra som de som inte donerat, om inte bättre. Man vill ju ta hand om sig själv efter något sådant här. Och sedan får man ju ganska bra karma. Jag är jättetacksam över vad han gjort för mig och känner mig väldigt ödmjuk över att det finns folk som kan göra en sådan uppoffring och amputera en del av sig själv för att ge någon annan livet tillbaka.

Organdonation

Att transplantera vissa organ, främst njurar, är medicinskt möjligt utan att donatorn utsätts för några större risker. Innan en levande donator kan bli givare görs noggranna undersökningar för att ta reda på om det är lämpligt.

De flesta i Sverige har förutsättningar att bli donatorer och det finns inga åldersgränser när det gäller myndiga personer.

Den som vill donera organ efter döden kan fylla i ett donationskort eller informera närstående. Det går även att anmäla sig till donationsregistret. Den som vill bli givare av blodstamceller kan även anmäla sig till Tobiasregistret.

Behovet av organdonatorer är stort och under förra året dog över 25 personer i väntan på en transplantation.

Källor: 1177 och Scandiatransplant

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.