Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trafikkontoret på Köpmansgatan 20.  Bild: Anders Ylander
Trafikkontoret på Köpmansgatan 20. Bild: Anders Ylander

Kristina Lindfors blir ny trafikdirektör

Den förre trafikdirektören fick lämna efter bland annat skenande kostnader i miljardklassen. Nu tar Kristina Lindfors över den tunga posten.
– Jag förstår att det finns många utmaningar på förvaltningen, men det finns det även inom många andra förvaltningar, säger hon.

Den tidigare trafikdirektören Stefan Eglinger fick i slutet av augusti lämna sitt jobba efter skenande kostnader i miljardklassen för projekt som Skeppsbron och linbanan, samt den dåliga arbetsmiljö som funnits på trafikkontoret under många år.

Bakom beslutet fanns bred politisk uppslutning.

– Vi i nämnden känner att vi behöver ett nytt ledarskap, sa trafiknämndens ordförande Toni Orsulic (M).

LÄS MER: Skenande kostnader blev droppen – nu får Eglinger lämna

Sedan dess har trafikkontoret varit i jakt på en ersättare och nu står det klart att Kristina Lindfors, som arbetar som stadsdelsdirektör i Lundby, får det tunga uppdraget som trafikdirektör. Hon har också tidigare varit samhällsbyggnadschef i Stenungsunds kommun.

LÄS MER: Linbanans väg – gick från Göteborgs prestigeprojekt till ekonomiskt praktfiasko

">
Bild: Lo Birgersson/Göteborgs Stad
Bild: Lo Birgersson/Göteborgs Stad

– Det känns fantastiskt bra. Jag har arbetat ett och ett halvt år inom staden som stadsdelsdirektör och tycker det är ska bli roligt att fortsätta utveckla Göteborgs stad utifrån ett annat perspektiv, säger Kristina Lindfors.

Den tillträdande trafikdirektören vill betona att hennes ledarskap kommer att fokusera på att förena ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet.

Vad innebär det?

– För mig hänger de här tre delarna ihop, säger hon.

– Jag arbetar i dag i en stadsdel där man pratar mycket om social hållbarhet, på fastighetskontoret jobbar du mycket med det ekonomisk hållbarhet och inom miljöförvaltningen är det ekologisk hållbarhet. Men för mig är det viktigt att de här tre dimensionerna hänger ihop i arbetet framåt.

Bred enighet

Vanligtvis brukar beslutet av tillsättandet av en ny direktör fattas inom trafiknämndens presidium, där Alliansen och de rödgrönrosa finns representerade. Men i det här fallet valde trafiknämndens ordförande Toni Orsulic att bjuda in både Socialdemokraterna och Demokraterna.

– Eftersom den politiska situationen ser ut som den gör och att presidiet inte representerar hela nämnden gjorde jag ett aktivt beslut att bjuda in S och D, säger han.

– Det är viktigt att valet av en ny direktör inte bara är ett enhälligt och välförankrat beslut, utan att Kristina känner att hon får alla möjligheter göra jobbet och har ett brett förtroende.

Varför föll valet på Kristina Lindfors?

– Det är hennes ledarskapsförmåga som vi primärt tittat på. Det är inte enbart knutet till hennes arbete i Lundby utan hela hennes historik där vi ser att hon har haft stort fokus på ledarskap.

I nuläget är det oklart när Kristina Lindfors tillträder den nya tjänsten.

LÄS MER: Haveriet med linbanan blev droppen för politikerna

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.