Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Krisledningsgrupp aktiverad efter skottlossning

Krisledningsgruppen för Västra Hisingen har aktiverats efter fredagens skottlossning på Vårväderstorget. - Det har varit lugnt ett drygt halvår, men när sådant här inträffar måste vi ut och visa att stadsdelen finns där för medborgarna, säger stadsdelsdirektör Torleif Larsson.

Fredagskvällens skottlossning på Vårväderstorget bryter det relativa lugn som präglat Göteborg under hösten. Under fjolåret rapporterades totalt 52 skottlossningar, men efter sommaren har det varit lugnare.

Mot bakgrund av skottlossningen på fredagskvällen, där en person blev skjuten, drog krisledningsgruppen igång sitt arbete.

Läs också: Ännu ingen gripen efter skottlossning

 

- Det här är första gången krisgruppen aktiverats sedan i somras, säger Torleif Larsson, stadsdelsdirektör för Västra Hisingen. Dessförinnan under fjolåret aktiverade vi krisgruppen ett antal gånger, det var ju ganska många händelser då.

Krisledningsgruppen består av ett antal nyckelpersoner som snabbt kan sammankallas och som kan ge stöd och information till oroliga medborgare.

Under lördagen finns personer på plats ute på torgen i Biskopsgården beredda att prata med dem som är oroliga och kunna svara på frågor. Det finns också en extra beredskap att sätta in fler fältarbetare senare under dagen och under kvällen, en verksamhet som främst riktar sig mot ungdomar.

Därutöver ses fritidsverksamheten över. Där är tanken att det ska vara lite mer generösa öppettider under kvällen så att ungdomarna kan känna att de har någonstans att gå.

- Vi vill markera att vi tar det som hänt på allvar, säger Torleif Larsson. Vi har ju alltid haft den linjen att vi under inga omständigheter får acceptera att skottlossningar i vårt område blir en normalitet, en del av vardagen. Det här är ett sätt att visa medborgarna att stadsdelen finns på plats.

Krisledningsgruppen stämmer av arbetet kontinuerligt under dagen. Om folk är upprörda och oroliga kan verksamheten förlängas, är det tvärtom fasas den ut.

- Det går inte att veta på förhand hur folk ska reagera, säger Torleif Larsson. Jag kan tänka mig att oron är större nu när en person faktiskt blivit träffad av skott än när det sker skottlossning utan offer. Men vi är hellre ute en gång för mycket än en gång för lite.

Krister Jonasson är samordnare för Biskopsgården krisgrupp.

- Vi har haft personal på Vårväderstorget, Friskväderstorget, och torget i Länsmangården. Det har varit lite människor ute och ingen som direkt har velat prata med oss. Samtidigt är det viktigt att visa att vi finns till för de boende om de skulle ha behov av att prata. Vi har också en nära kontakt med våra områdespoliser men som hittills bedömt att det inte behövs ytterligare insatser, sammanfattar Krister Jonasson på eftermiddagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.