Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

BEVAKAS. Polisen har extra bevakning på Östra Nordstan och de ungdomsgäng som uppehåller sig där.

Kriminella barn blir fler

Enligt Göteborgspolisen är ensamkommande pojkar från Nordafrika ett accelererande problem. Många lever i misär och uppges begå brott för sin försörjning. Just nu pågår en specialbevakning av Östra Nordstan, där vissa av dessa ungdomar regelbundet uppehåller sig.

Med höstens flyktingströmmar från utomeuropeiska länder har det också anlänt personer vars egentliga syfte inte varit att söka asyl.

I första hand handlar det om unga män, inte sällan barn, från Nordafrika.

En övervägande majoritet är medborgare i Marocko. Det finns dock även inslag från Algeriet, Tunisien och Libyen.

Erik Nord, polismästare i Storgöteborg, hävdar att detta inte är något direkt nytt fenomen. Men det växer:

– Vi har sett de här grabbarna under några år. Fast under senaste månaderna har de blivit avsevärt fler. Det är ett tilltagande bekymmer för oss. Jag uppskattar att vi har ett hundratal unga nordafrikaner på drift här i området.

Varken polis eller sociala myndigheter har någon exakt kännedom om antalet.

Merparten av dem saknar giltiga ID-handlingar. Vid kontroller eller polisiära ingripanden påstår de sig så gott som alltid vara under 15 år.

Eftersom åldersuppgiften nästan aldrig går att motbevisa, kan de heller inte straffas i händelse av att de begår brott.

– Den här veckan grep vi samma kille tre gånger, under ett dygn, misstänkt för brott. Vi tvingades släppa honom vid varje tillfälle, berättar Erik Nord.

Han tillägger:

– En del av de här personerna sysslar med någon typ av kringresande kriminalitet. På det individuella planet är detta förstås en oerhörd tragik. Det rör sig ju om unga människor som levt på gatan under lång tid, som lämnats vind för våg. Ofta dras de dessutom med ett missbruk.

Ytterligare två färska händelser:

I lördags rånades en man på Mölndalsbros pendeltågsstation. Enligt polisrapporten omringades han av ett 15-tal ungdomar.

Sex av dem utpekades som gärningsmän och plockades med för förhör.

I söndags fick spanare tips om att ett organiserat slagsmål skulle äga rum i Nordstan. Två gäng med ensamkommande pojkar hade gjort upp om att slåss mot varandra, ungefär enligt samma mönster som förekommer mellan fotbollshuliganer.

Det planerade bråket stoppades, då flera patruller snabbt slog till mot köpcentrat. Sju unga män avvisades för ordningsstörning. Fyra minderåriga omhändertogs temporärt av socialjouren.

Under jul- och nyårshelgerna bedömde polisen att dessa ungdomsgrupper krävde större insatser än den avtagande flyktinginvandringen via Centralstationen och Stenaterminalen.

Därför omfördelades resurser ur den särskilda Alma-kommenderingen, till att istället fokusera på Östra Nordstan.

– Vi har lagt ner mycket kraft på att undvika att oroligheter uppstår därnere, som Nord uttrycker saken.

Enligt polisen hamnar vissa av de nordafrikanska pojkarna emellanåt som intagna på så kallade HVB-hem. Men efter en dusch och en natts sömn brukar de avvika och återkoppla med sina kompisar.

– Situationen är betydligt svårare än med till exempel EU-migranterna. Där har vi att göra med vuxna, självständiga rättsobjekt, som vi kan föra en dialog med, menar Erik Nord.

Ett systematiskt återförande av de marockanska pojkarna till hemlandet försvåras av de frostiga relationerna mellan Sverige och Marocko.

Förhållandet är ansträngt sedan riksdagen uttryckt planer på att erkänna det av Marocko ockuperade Västsahara.

FAKTA: Olika brott

Enligt polisen i Region Väst sysslar den nordafrikanska ungdomsgruppen med brottslighet, huvudsakligen för sin försörjning.

Det rör sig om bostadsinbrott och fickstölder samt enstaka personrån.

Det finns ingen som tyder på en mer organiserad verksamhet, där pengarna skulle skickas tillbaka till hemlandet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.