Kriminalvårdaren häktades misstänkt för brott och skrev sedan brev inifrån häktet till på andra häktade. Av breven framkom att hen haft en ”otilbörlig relation” till personerna.
Kriminalvårdaren häktades misstänkt för brott och skrev sedan brev inifrån häktet till på andra häktade. Av breven framkom att hen haft en ”otilbörlig relation” till personerna. Bild: Per Danielsson/TT

Kriminalvårdare sparkas – skickade brev till häktade

En Kriminalvårdare avskedas med efter att det framkommit att personen haft en otillbörlig relation till två av de intagna på häktet i Göteborg. Detta framkom i samband med att vederbörande häktades misstänkt för grovt penningtvättsbrott.

ANNONS
|

Tidigare i december rapporterade Göteborgs-Posten om en kriminalvårdare som anställdes i mitten av sommaren men greps och häktades senare misstänkt för grovt brott. Under sin häktningstid ska kriminalvårdaren ha skickat brev till två av de intagna på häktet i Göteborg — där hen arbetat. Av breven framkom att hen haft en ”otillbörlig relation” med personerna som fått breven.

Den 15 december beslutade Kriminalvården att sparka personen med omedelbar verkan, på grund av det som framgått av breven.

Ola Svensson är ställföreträdande regionchef för Kriminalvården Väst, och han förklarar att han känner till fallet och att Kriminalvården är en stor organisation där det kan hända att sådant inträffar, men vill inte kommentera några detaljer.

ANNONS

– Jag känner till fallet och vederbörande är avskedad. Vi är en stor myndighet med gott och väl 10 000 anställda. Det är inte vanligt, men det förekommer att man blir avskedad på olika grunder.

”Inte är förenlig med att vara anställd i Kriminalvården”

Ola Svensson vill inte kommentera vad den otillbörliga relationen innebär i just detta fallet, men förklarar att det är något som inte hör hemma inom myndigheten.

– En relation mellan medarbetare och klient som inte är förenlig med att vara anställd i Kriminalvården.

När Göteborgs-posten tidigare pratade med ordinarie regionchefen Per Björkgren, kommenterade han fallet så här.

– Det är naturligtvis olyckligt när sådana här saker händer. Man får på något sätt ändå vara glad när saker inte har hållit på länge utan att det har upptäckts, säger Per Björkgren, regionchef på Kriminalvården i Väst.

Problem för individen och samhället

Han förklarade också att det kan finnas flera problemet med ett sådant agerande, både för individen men också för samhället i stort.

– Man kan för egen del hamna i svårigheter, man kan försvåra rättsprocessen och så kan man göra det möjligt för fortsatt kriminalitet för dem som sitter fängslade, sade han.

Kriminalvårdaren är släppt från häktet, men är fortfarande misstänkt för grovt penningtvättsbrott och grovt brott i tjänsten.

LÄS MER:Kriminalvårdare skrev brev till häktade – riskerar att avskedas

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS