Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Med lastbilskortege och vanligt fotarbete demonstrerade transportarbetare och åkerinäringen i Göteborg på lördagen.

Krav på rättvisa villkor

Lastbilschaufförer och åkeriägare gjorde gemensam sak i Göteborg på lördagen när de demonstrerade mot social dumpning och för schysta villkor inom branschen.

Omkring 400 personer trotsade minusgraderna och julmarknaderna och tågade från Stora teatern till Götaplatsen, anförda av en lastbilskortege som startat vid Stenas Danmarksterminal. I den rullade bilar från Lasse Kroon transport, Pall Cargo, Fraktkedjan väst, Jonny Holmberg, Härryda, Haléns, Stora Mellby åkeri, Sollebrun, Dahlgrens åkeri, Grästorp och många fler.

I täten för tåget gick Annika Persson, regionchef för Sveriges åkeriföretag i Västra Götaland tillsammans med Johan Lindström, vd för Sveriges Åkeriföretag.

Bakom dem gick Transport-medlemmar med röda fanor och plakat med texter som: "Svensk lön i Sverige", "Skatten ska stanna i Sverige", "Inga rasistiska löner i Sverige" och "Svenska lastbilschaufförer utrotningshotade".

Allen Stefanac, före detta chaufför och numera egenföretagare inom entreprenadbranschen, var en av dem som stödde aktionen.

- Så som branschen är på väg i dag, med löner som går ner, med de svenska chaufförernas sysselsättning som går ner, det är en negativ spiral, sa han.

Charlotte Wendel, studiesekreterare på Transport, sammanfattade problemen:

- Vi har många som vi kallar falska egenföretagare, de får arbete på ett åkeri och kör företagets bil fast de är egna företagare och får en pisslön, helt enkelt. Det ska vara schysta villkor för alla.

Bland de sju talarna på Götaplatsen krävde Transports förbundsordförande Lars Lindgren att näringsförbud införs för de åkare som kringgår lagar och regler.

- Jag måste markera att jag har inget emot konkurrens men alla måste behandlas lika och följa svenska kollektivavtal.

Monica Green (S), riksdagsledamot i trafikutskottet kritiserade regeringen för att det händer alltför lite.

- Ett enigt trafikutskott tog i våras fram en rapport med förslag till åtgärder om hur man ska komma tillrätta med den oseriösa åkerinäringen, men ändå händer knappast någonting från regeringens sida.

Bland annat efterlyser hon en nationell samordnare för insatser från polisen, tullen, Skatteverket, med flera.

Ansvarig minister är Catharina Elmsäter-Svärd, som nämndes direkt och indirekt av flera talare.

- Ändrar politikerna inte på vår situation, får vi flytta på dem, sa Nisse Petersson från TIA, Truckers international association.

Bild: Bild: Elisabeth Alvenby

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.