Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Kraftigt snöfall på väg – varning för halka

I söndags föll den första riktiga snön över Göteborg. Under natten till onsdagen är det dags igen, och nu blir det större mängder. – Det kan bli en del svårigheter under rusningstrafiken på onsdagsmorgonen, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Det var vid 10-tiden på söndagsförmiddagen som det första större snöfallet för vintern drog in över Göteborg. Det höll i sig fram till 13-tiden och många läsare passade på att skicka in bilder till GP.

Men snön orsakade även besvärligheter i trafiken – något som nu väntas igen när ett nytt kraftigt snöfall drar in över staden under natten till onsdag. Och tyckte du att det var mycket snö i helgen kommer du inte bli besviken denna gång. Det kommer mer denna gång. 

– Det kommer att dra in omkring midnatt och hålla på hela natten fram till morgonen då det övergår i regn, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på vädertjänsten Foreca, och fortsätter:

"Kan bli en del svårigheter"

– Det rör sig om omkring fem centimeter, så det är ändå en del. Det är lite svårt att säga exakt eftersom det kommer att gå från snö till blötsnö, snöblandat regn och till slut regn, men från två till sex centimeter kan man säga.

Och snön och kylan lär orsaka problem under onsdagen – inte minst i trafiken. 

– Det kan bli en del svårigheter, framförallt under rusningstrafiken på onsdagsmorgonen. Då kommer det förmodligen ligga en del del snö på vägarna medan man bekämpar halkan.

– Men det var en del sådant redan under det första snöfallet i helgen och många har förhoppningsvis det i färskt minne och kör försiktigt.

Mildare väder på torsdag

Temperaturen kommer alltså att stiga redan under onsdagen, så snön kommer inte att ligga kvar under någon längre tid. Och på torsdagen kan det bli riktigt ljummet.

– Mitt på onsdagen ligger det på två till tre plusgrader. Sedan fortsätter det att stiga och framåt torsdagen kan vi vara uppe på åtta plusgrader, säger Christoffer Hallgren.

Då kan i stället vinden bli ett problem.

– Det kommer vara vad vi kallar tidvis friska vindar i inåt landet på onsdagen och längs med kusten hårda vindbyar. Men på torsdagen ser det ut att bli mycket hårda vindar och det kanske till och med nå stormstyrka längst ute vid kusten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.