Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kraftig hagelskur över Göteborg

Plötsligt öppnade sig himmelen och en hagelskur föll över Drottningtorget. Och sedan, lika plötsligt, var det över.
– Det är en ganska instabil luftmassa över Göteborg just nu. Det gör att det kan skifta ganska snabbt, säger Hampus Sellman, meteorolog SMHI.

Det var vid halv femtiden på nationaldagen som folk som var ute kring Drottningtorget överraskades av en snabbt övergående hagelskur. Hampus Sellman, meteorolog på SMHI, berättar att det är en ganska instabil luftmassa över Göteborg just nu, med bymoln som bildats under dagen.

– Det har gett en del åska och hagel. Det är sådant som sker på sommaren när man har såhär labil luft och solen värmer upp så att det bildas stackmoln, som växer till åskmoln. Och det kan skifta ganska snabbt, säger han.

Vad är det för någonting som ligger bakom att det blir så här?

– Det som händer är att solen värmer upp marken så att luften närmast marken värms upp och stiger uppåt och bildar moln. Efterhand så växer molnen alltmer på höjden och när de blir tillräckligt tjocka och kalla så börjar det med nederbörd och åska.

Är de så här det kommer att se ut de närmaste dagarna?

– Det är framförallt i dag som det är såpass mycket åska och hagel. Visst kan det bli någon regnskur även i morgon (söndag), men risken för åska ser betydligt mindre ut. Men det är sånt här instabilt väder de kommande dagarna, så regnskurar får vi nog räkna med även i morgon och på måndag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.