Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Kraftig ökning av dödsfallen

Personer som dör av narkotikaklassad smärtstillande medicin ökar dramatiskt. Drogexperter varnar för att ökningen går hand i hand med antalet utskrivna recept.

GP har i en rad artiklar berättat hur starka läkemedel har blivit det nya knarket. Av de beslag som görs av tull och polis hamnar i dag narkotikalassade läkemedel på andra plats efter cannabis.  
Antalet personer som dör av starka narkotikaklassade smärtstillande mediciner, så kallade opioider, har ökat kraftigt under de senaste tio åren. Det visar siffror som GP tagit del av.

2014 registrerades 330 sådana dödsfall i det så kallade Tox-registret vid Karolinska institutet. En kraftig ökning med drygt 500 procent jämfört med 2006.

Läs också: Här säljs svenska läkemedlet – på knarksajt

Under samma tidsperiod har antalet utskrivna recept på den typen av preparat, ökat från 600 000 till två miljoner förra året, enligt Socialstyrelsens läkemedelsregister. 
Socialstyrelsens huvudförklaring är att analysmetoderna för att fastställa dödorsaker har blivit mycket bättre. 

- Det är klart att det finns en koppling mellan dödsfallen och föreskrivningarna. Men det finns också andra förklaringar, bland annat att läkarna har blivit tydligare i sina dödsorsaksintyg och att vi fått förbättrade metoder, säger Daniel Svensson, utredare vid Socialstyrelsen.

Bakom GP:s redovisning står Gunnar Ågren, läkare och beroendeexpert och före detta generaldirektör vid Statens Folkhälsoinstitut. I dag håller han föredrag för kollegor och andra grupper. Han har en annan uppfattning än Socialstyrelsen.

​- Ökningen är så kraftig att det är väldigt svårt att hitta någon annan huvudförklaring än den ökade förskrivningen. Detta är ett stigande folkhälsoproblem som drabbar framför allt unga människor och det är väldigt onödiga dödsfall som skulle kunna förebyggas, säger han. 

När antalet utskrivna recept, på både starka och mindre starka opioider, slås ihop till en grupp i Socialstyrelsens statistik blir kurvan rak. Den totala förskrivningen hamnar i stort sett på samma nivå som 2006. 

Men en uppdelning av läkemedlen visar att hälften av alla opioider som i dag skrivs ut tillhör de starka varianterna (se grafik). För tio år sedan låg motsvarande andel på en femtedel av den totala förskrivningen. 

- 2011 förbjöds ett smärtstillande preparat som vållade många dödsfall. Därför ökar recepten på andra läkemedel och det måste man ta hänsyn till, säger Daniel Svensson.

Kai Knudsen, läkare och drogexpert vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, anser liksom Gunnar Ågren, att det finns en stark koppling mellan recept och dödsfall.

 - I USA hade man en sjufaldig ökning av försäljningen av starka opioider och dödsfallen följde samma kurva mellan 2000 och 2011. Sedan detta uppmärksammades har kurvorna planat ut. Det är tämligen klart att antalet dödsfall i Sverige som orsakas av legala droger ökar. Vilka som har fått det på recept eller köpt det gatan går inte att avgöra men det måste vi undersöka, säger han.
Av de 330 personerna som avled med starka opioider i blodet förförra året hade en knapp tredjedel metadon i kroppen. Läkemedlet buprenorfin skrivs ut på samma indikationer och påträffades i blodet hos en fjärdel. 

Metadon och buprenorfin används sedan länge inom missbruksvården men har i dag även blivit en medicin för svåra invalidiserande smärttillstånd. Socialstyrelsens djupanalys av dödsfallen 2014 tyder på att en stor andel fått exempelvis buprenorfin utskrivet på recept mot smärta.
Morfin, fentanyl och oxikodon skrivs enbart vid svåra smärttillstånd och bidrog ungefär till övriga dödsfall med ungefär en tredjedel var. Substansen oxikodon hade en stor roll i den amerikanska trenden som vållade många dödsfall. Förra året fick en kvarts miljon svenskar oxikodon utskrivet på recept.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.