Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, är orolig för att den nya smittvågen ska öka trycket på vården. (Arkivbild.) Bild: Björn Larsson Rosvall
Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, är orolig för att den nya smittvågen ska öka trycket på vården. (Arkivbild.) Bild: Björn Larsson Rosvall

Kraftig ökning av covidfall i Västra Götaland

Under vecka 8 tog smittspridningen av covid-19 ny fart i Västra Götaland. Enligt regionen konstaterades 5 964 nya fall – en ökning med 25 procent.

Smittspridningen av covid-19 har åter tagit rejäl fart i Västra Götaland. Störst är ökningen i Göteborg med kranskommuner, men smittan ökar i hela regionen.

Allra mest ökar smittan i åldersgruppen 10-19 år, där rapporterar Smittskydd Västra Götaland en ökning på 57 procent jämfört med föregående vecka.

Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg säger i en kommentar att utvecklingen liknar hur den första och andra vågen av pandemin började – och han ser anledning till oro.

– Många gör stora insatser för att hålla nere smittspridningen, men vi har ett gemensamt ansvar och våra val får konsekvenser. Jag vill att alla följer såväl nationella som regionala rekommendationer. Minska dina kontakter med andra. Håll avstånd i alla lägen och använd munskydd om det inte är möjligt. Och använd alltid munskydd i kollektivtrafiken, säger Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Nya, tuffare restriktioner införs i Västra Götaland

LÄS MER: Oro över utvecklingen i Göteborg – smittan ökar

Oro för ökad belastning på vården

Behovet av sjukhusvård i regionen ligger än så länge kvar på en ganska oförändrad nivå, enligt hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström. Belastningen är dock fortsatt hög och oron är stor att fler ska behöva sjukhusvård nu när smittspridningen ökar.

– När allt fler smittas av covid-19 måste vi dessvärre räkna med att allt fler också kommer att bli allvarligt sjuka och behöva sjukhusvård. Trycket på sjukvården har följt smittspridningen under hela pandemin. Jag vill vädja till alla att göra sitt bästa för att smittan ska bromsa in, vi behöver hjälpas åt för att hindra en ny våg, säger Ann Söderström i pressmeddelandet.

LÄS MER: Ett år sedan första fallet av covid-19 i Göteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.