Kraftig ökning av antalet gräsbränder

ANNONS
|

Under juni månad har det hittills rapporterats in 54 bränder i terrängen i någon av de sex kommuner som ingår i området Storgöteborg.

- Månaden är inte slut ännu men siffrorna sticker redan ut. Ett normalår brukar vi ha runt 30 liknande bränder under hela månaden, säger Per Jarring, enhetschef för olycksutredning och analys på Räddningstjänsten i Storgöteborg.

Ingen av terrängbränderna hittills i sommar har dock blivit särskilt omfattande.

- Vi har som tur är fått tidiga indikationer på att det brunnit. Största risken för spridning hade vi tidigare i veckan då det både var torrt och blåste, säger larm- och ledningsoperatören Anders Helmborn.

ANNONS

Just nu ligger brandrisken på nivå fyra av fem på Räddningstjänstens skala. Men något generellt eldningsförbud är inte utfärdat ännu.

- Men om det fortsätter att bli allt torrare kan det bli aktuellt med eldningsförbud, säger Per Jarring.

Vad ska man tänka på om man vill elda i terrängen?

- Om man nu vill elda exempelvis ris eller något annat ska man först kolla upp i kommunen vilka regler som gäller just där. Sedan ska man även kontrollera med oss så att det inte införts eldningsförbud, säger Per Jarring.

När allt sånt är kollat, hur eldar man säkert?

- Först och främst ska man vara medveten om att det är den som tänder en eld eller en grill som sedan har ansvaret för att släcka. Jag rekommenderar också att man läser råden på dinsäkerhet.se.

ANNONS