Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Krögare anklagas för skattefusk

Restaurang Julien i Göteborg anklagas av Skatteverket för att ha fifflat bort minst två miljoner kronor för att slippa skatt. Ägaren upptaxeras därför nu rejält. Över huvud taget fortsätter fusket att öka i restaurangbranschen, menar Conny Svensson på Skatteverket.
Den 49-årige ägaren till Julien på Kungsportsavenyn i Göteborg, som nekar till att ha fuskat, har installerat ett datoriserat kassasystem. Från detta har filer raderats och på så sätt har stora inkomster undanhållits, hävdas i Skatteverkets revision från förra året.
Myndigheten lyckades återskapa de verkliga kvittona från 35 dagars verksamhet och det visade sig att försäljningen reducerats med mellan 14 och 47 procent per dag. Nu höjs därför ägarens årsinkomst med 447 693 kronor för 2005 och 1 621 285 kronor för 2006. Mannen måste dessutom betala 278 603 kronor i skattetillägg.

Ägaren har inte kunnat nås för en kommentar.
Enligt Conny Svensson, som leder Skatteverkets nationella projekt mot skattefusk i restaurangbranschen, är kampen mot fifflet som att jaga dopade idrottare: de som vill mygla ligger oftast steget före.
Han säger att trots att Skatteverket satsar allt hårdare på problemet - förra året gjordes en större nationell satsning - breder fusket ut sig. Och detta trots att det för fem år sedan blev lag på kassaregister bland svenska krogar.
- För några år sedan försvann 13 miljarder i skatteintäkter från restaurangerna. Nu är det nog snarare 15 miljarder. En orsak kan vara att det blivit en tuffare bransch med överetablering, säger Conny Svensson.

Men framför allt, tror han, beror ökningen på den tekniska utvecklingen. Metoderna för att manipulera de datoriserade kassorna blir allt fler. Och möjligheten att fuska har till och med blivit ett säljargument för återförsäljarna av systemen, säger Conny Svensson.
- Vi jobbar även mot dem som tillhandahåller dessa, säger han.
Riksdagen beslutade i våras om en lag om certifierade kassasystem för all kontanthandel i Sverige 2010. Den kommer innebära att det blir svårare att fuska, säger Conny Svensson.
- Vi jobbar för fullt för att förbereda detta, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.