Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Kråkor i kamp mot cigarettfimpar

Varje år kastas en miljard cigarettfimpar i Sverige och geniknölarna gnuggas hos Göteborgs stad för att få bukt med nedskräpningsproblemen. Nu kan ett start up-företag från Nederländerna ha lösningen – ett träningsprogram som ska göra kråkor till fimpplockare.

Göteborgs stad har tagit krafttag för att få bukt med cigarettfimpar som skräpar ned. Den senaste kampanjen var att, med glimten i ögat, uppmana de som slänger fimpar på marken att skona duvorna från nikotinberoende. Samtidigt är det ett problem som fortsatt är svårt att komma till bukt helt med. 

Och kanske kan lösningen finnas bland andra fjäderfän. Ett nederländskt företag, CrowdedCities, kan nämligen ha hittat lösningen. Med hjälp av ett träningsprogram i tre steg ska kråkor lära sig att plocka fimpar. 

LÄS MER: Kommunen vädjar till rökare - för duvornas skull​

Inledningsvis ska kråkorna ta ett cigarettfilter till en så kallad Crowbar, kontrollmaskinen, där de sedan släpper fimpen för att få den kontrollerad av en kamera. Därefter, när kameran har identifierat filtret, ger maskinen tillbaka en bit mat till kråkan. Slutligen så kommer förhoppningsvis kråkan att inspirera sina vänner att också plocka fimpar
 

"Vi håller alltid ögonen öppna"

Stefan Risedal, planeringsledare på Trafikkontoret, jobbar mycket med frågor kopplat till renlighet och fimpar. Han känner inte till projektet – men utesluter inte att det faktiskt fungerar. 

– Det går ju att lära upp kråkfåglar att utföra vissa handlingar. 

Men det kommer knappast lösa alla fimpproblem i Göteborg. 

– På rätt ställen kan det fungera. Jag är lite skeptisk dock, fimpar finns ofta på buss – och spårvagnshållplatser där det rör sig många människor. Dit vill inte kråkor.
 

Fimpomater

Kråkor är inte något som kommer bli en del av kampen mot fimpar i Göteborg i första taget. Men snart kommer i alla fall ett nytt projekt ute på stan – fimpomaten. 

– Jag är öppen för alla förslag där vi kan reducera fimpar på marken. Nu kommer vi testa fimpomaten. I den får du svara på en fråga, exermpelvis "vill du sluta röka?" Då får du antingen lägga ner fimpen i "ja" eller "nej". Totalt rör det sig om tio stycken inledningsvis. Jag håller alltid ögonen öppna efter nya idéer, säger Stefan Risedal. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.