Kostnadseffektiva lägenheter för vanligt folk

ANNONS
|

Först några besvärande fakta: Göteborg har för närvarande 143000 registrerade bostadssökande. När detta skrivs finns 174 lediga lägenheter på Boplats Göteborg: 14 är under produktion i Lilla Edet och 71 i Kvillebäcken. Två ligger i Alingsås, en i Kungälv, en är en sexrummare på Vasagatan med en månadshyra på 26000 kronor och resten ligger utspridda i förorten.

Senast det fanns ett överskott på lägenheter var 1994, samma år som Boplats Göteborg startade. Varför vi har haft bostadsbrist sedan dess stavas politik och ekonomi, men framförallt marknadsaktörerna har betraktat hyresrätter som olönsamma. Den som inte har råd med en snart nybyggd tvåa i Kvillebäcken för 9000 i månaden tycker precis likadant men av helt andra anledningar.

ANNONS

När Vävskedsgatan 10-12 annonserades på Boplats Göteborg fick man in 7000 intresseanmälningar. Första veckan. Huset är ett resultat av att arkitektkontoret White tog fram förslag på kostnadseffektiva lägenheter för vanligt folk. Inget av de stora byggföretagen var intresserade så man genomförde projektet själva i samarbete med det lokala byggföretaget F O Peterson. I december 2005 var det inflyttningsklart.

Huset ligger på en liten gatstump i Lunden och har 28 lägenheter: ettor, tvåor och treor. Det kan vara det första huset i Göteborg med sin färgsättning, svart med gult runt fönster vid balkonger och terrasser, men smälter trots det in ganska bra i sin skogsbacke. Däremot sticker det av mot de övriga bostadslådorna i området. Det är inte ett hus som ber om ursäkt för sig.

Alla lägenheter har stora balkonger med gallerdurk ställd på högkant istället för vanliga balkongräcken vilket ger maximal utsikt från lägenheterna men bra insynsskydd underifrån. Detaljen är lite typisk för huset. Gallerdurken togs direkt från lagerhyllan och blev en besparing som samtidigt bidrog till att göra fasaden mer spännande. Med tvättmaskin och bra förrådsutrymmen i varje lägenhet har man sparat in på tvättstuga och källarförråd som inte går att ta ut hyra för samtidigt som man valt att inte spara på detaljer som parkettgolv eller kakel i badrum som ökar kvaliteten betydligt mer än det belastar budgeten.

ANNONS

Det är dyrt att bygga i Sverige. Inte minst tillgänglighet, som brukar betyda anpassning till olika funktionshinder, gör det dyrare än i många andra länder. Men den tillgängligheten innebär samtidigt en otillgänglighet för unga, den stora gruppen bostadssökande, som behöver ett så billigt boende som möjligt. Samma grupp är också i störst behov av hyresrätter, men att bygga en hyresrätt är en helt annan ekonomi än en bostadsrätt trots att själva husen kan vara identiska. Bostadsrätten ger pengar tillbaka direkt efter avslutat bygge medan en hyresfastighet är en investering som betalar sig först på sikt.

När Vävskedsgatan stod klart hade det inte byggts ett hyreshus för privata pengar på åratal men White och F O Peterson visade att det gick att få lönsamhet i en hyresrätt trots småskalighet, omsorg om detaljer och en arkitektur som tog för sig.

Den andra metoden, att bygga bort bostadsköerna storskaligt, har redan provats en gång. Man brukar kalla det miljonprogrammet.

Journalist och kulturskribent.

Under hösten skriver han om tio tidstypiska hus i Göteborg,

Själv bor han i Vasastan i ett hus byggt 1811 men vill inte nödvändigtvis framhålla detta som arkitekturens märkesår.

Ett miljonprogramsområde som förändrats med arkitektur är Poseidons Backa Röd, som tidigare motsvarade varenda fördom i boken: betong, hög kriminalitet och en tredjedel outhyrda lägenheter. Efter en ombyggnad som hela tiden skedde i dialog med hyresgästerna är det nu en fungerade stadsdel med kö till lägenheterna.

ANNONS