Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kortedalabo ersätter Pagrotsky

Det blir Cecilia Dalman Eek som får överta den S-riksdagsplats som Leif Pagrotsky lämnar efter sommaren. - Jag är väldigt glad för det, säger Cecilia Dalman Eek som kandiderat i tre val.

Leif Pagrotsky meddelade i onsdagens GP att han vill syssla med något annat och väljer att lämna det mandat han haft på riksdagens Göteborgsbänk sedan 2002.

Cecilia Dalman Eek stod på sjätte plats på Göteborgs S-lista till riksdagen och är den som står på tur. Hon har redan bestämt sig för att tacka ja till platsen.

- Jag tog ställning till uppdraget att jobba för ett bättre Sverige och en annan regering i förra valet. Det är en utmaning som är svår att motstå och att kunna representera göteborgarna i Stockholm på ett sätt som jag inte riktigt kan göra i dag i en helt självständig politisk roll, det ser jag fram emot, säger hon.

I dag är hon politisk sekreterare för Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen, hon har fyra kommunala uppdrag i Göteborg med koppling till vatten, är vice förbundsordförande i Socialdemokrater för tro och solidaritet (före detta Broderskapsrörelsen) och S-krönikör i Göteborgs-Posten.

Leif Pagrotsky har ingen utskottsplats och Cecilia Dalman Eek inser att möjligheten att påverka riksdagsuppdraget är mindre om man kommer in mitt under mandatperioden.

- Jag tror att jag kan komma till min rätt på flera områden. Men att ersätta Leif går inte. Han har varit en fantastisk företrädare för Göteborg och för Socialdemokraterna.

Cecilia Dalman Eek är 51 år och bosatt i Kortedala. Sedan 1987 har hon arbetat inom olika delar av arbetarrörelsen, bland annat som projektledare och med information och kommunikation. Dessförinnan kombinerade hon sekreterararbete på Sahlgrenska med universitetsstudier i förvaltningskunskap, juridik, statsvetenskap och engelska.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.