Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Konstskola i Slottsskogen

GÖTEBORG: Den stora trappan framför Björngårdsvillan skall rivas. Kanske blir det en stor inglasad balkong för målande konstnärer. Nu köper Dômens konstskola byggnaden.

Björngårdsvillan har stått tom efter hyresgästen med tropiska djur. De såldes och skänktes bort, när firman gick i konkurs för drygt ett år sedan. Kvar i mörkret är konstgjorda dammar och träd, berg och gångar, terrarier och burar i vindlande gångar med mängder av glasrutor. Det tropiska landskapet fyller varje vrå, med endast små gluggar innanför fönstren.
Här skall i fortsättningen eleverna från Dômen verka. Den ljusa övervåningen är tänkt för 32 målerielever. Några smårum kommer att finnas kvar, men i övrigt blir det flexibla väggar. Här låg tidigare den gamla finsalongen för bröllop och 50-årsmiddagar samt en tvårummare för vaktmästaren.
Bottenvåningens ytor är tänkta att delas mellan elever på grafik- och skulpturlinjerna, 16 elever på varje. Skulptörerna skall även beredas möjligheter att jobba utomhus på baksidan. Det finns dessutom gott om elevplatser i källarplanet i det totalt 1 350 kvadratmeter stora huset.
Men först måste gjutna betongväggar, glasväggar, vattenslangar och det enorma fläktsystemet, för att hålla inomhustemperaturen i det tropiska klimatet på 28 grader, bort. Ombyggnaden gjorde Wallenstam för Tropikhuset, ett par år före Universeums öppnande.
- Trapphuset är fortfarande magnifikt. Kupolen är rätt fräck, konstaterar Rolf Åsberg, styrelseledamot i Dômen och arkitekt som står för ombyggnaden.
I bottenvåningen finns Safarikaféet kvar med tillhörande restaurangkök. Hyresgästen har kontrakt till 2008 och Rolf Åsberg räknar med att den snart öppnar igen. Kanske på lite större utrymme än nuvarande, där apburen fortfarande ingår.
Vill arrangera sommarkurser
Han hoppas att skolan skall öppna sig mot Slottsskogens besökare genom elevernas utställningar. Han ser gärna att det blir föredrag någon gång i månaden i restaurangen för skolans elever och allmänheten. Kanske sommarkurser när skolan är stängd.
- Vi kan också ha någon sorts galleriverksamhet, om vi mäktar med, säger Rolf Åsberg.
Stiftelsen Nya Dômen konstskola skall köpa byggnaden av Wallenstam för tio miljoner kronor. Då ingår sponsorpengar på en miljon samt att Wallenstam står för dränering och en del utvändig restaurering.
- Trevligt. Det är en jättebra verksamhet, med konstutställningar och annat. Jag tror det blir fint, säger Ulf Ek, finansdirektör på Wallenstam.
Stora Restaurangen, senare Björngårdsvillan, invigdes 1906. Den byggdes i fornnordisk Skansenstil och brann ner till grunden 1951. 1963 lät Lennart Wallenstam bygga nuvarande hus för kristna affärsmän och näringsidkare. Det drevs av en stiftelse som mötesplats för ekumeniskt kristna, kristen ungdomsverksamhet och radioutsändningar. När stiftelsen gick i konkurs 1998 köpte företaget Wallenstam huset. Det byggdes om för fem miljoner till hyresgästen Tropikhuset, som flyttade in 1998 och gick i konkurs fem år senare. Arrendet till kommunen, som äger marken, är 55 000 kronor/år med löpande femårskontrakt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.