Konstmuseet skärper säkerheten – efter klimataktioner

Efter flera uppmärksammade aktioner där klimataktivister kastat mat på och limmat fast sig vid kända konstverk runt om i världen höjer Göteborgs konstmuseum sin beredskap. Det berättar Patrik Steorn, museichef på Göteborgs konstmuseum, för SVTs Kulturnyheter.

ANNONS
|

– Vår samling har ett högt värde konsthistoriskt och ekonomiskt. När vi har sett vad som hänt i omvärlden har vi tyckt att det är viktigt att skydda de här verken, säger Patrik Steorn till SVT.

Exakt vad det är Konstmuseet ska ändra för att skydda konstverken vill han inte säga i nuläget.

I andra delar av världen har den senaste tidens aktioner fått museum att se över sin säkerhet. TT rapporterade i förra veckan att vissa tyska museum infört jack- och väskförbud samt visitation av besökare.

Kastat tomatsoppa och potatismos

Under den senaste tiden har bland annat konstverk av Van Gogh, Monet och Vermeer attackerats av klimataktivister som kastat tomatsoppa och potatismos på verken. Ingen av konstverken har skadats vid aktionerna.

ANNONS

Riksförbundet Sveriges museer har tidigare ifrågasatt konstkupperna som blivit allt vanligare och de menar aktivister istället borde samarbeta med att museer när det kommer till att lyfta klimatfrågorna. Det är något som Patrik Steorn på Göteborgs Konstmuseum håller med om.

– Det är lite svårt att förstå varför man ska utsätta vårt gemensamma kulturarv för den här risken. Vi skulle väl hellre se att man försöker kroka arm mellan sociala rörelser och museer för att tillsammans för att öka medvetenheten om klimatfrågorna, säger Steorn till SVT.

LÄS MER:Ny museiattack av klimataktivister

LÄS MER:Stor donation till Göteborgs konstmuseum

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS