Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

Konfliktexperten: ”Peshmerga är inte en vanlig armé”

De kurdiska Peshmergastyrkorna har blivit mer strukturerade under kriget mot IS, men det gör dem inte till en reguljär armé, menar Tahir Ismail, konfliktexpert på Palmecentret. – De olika grupperingarna är fortfarande starkt kopplade till politiska partier.

Långt innan IS dök upp i Irak 2014 plågades landet av interna stridigheter. Enligt Tahir Ismail på Palmecentret pågår fortfarande de regionala konflikterna, även om de olika grupperingarna i Irak tillfälligt samarbetar för att pressa tillbaka IS. 

– Varje grupp fokuserar på att stärka sin militära kapacitet. Jag kan inte se att de olika kurdiska grupperna har enats i kampen mot IS, säger Tahir Ismail.

Peshmerga är inte en grupp, utan flera. Irakiska Kurdistan styrs av en koalitionsregering som består av president Masoud Barzanis KDP och den tidigare irakiske presidenten Jalal Talabanis PUK. Vardera parti har en egen Peshmergastyrka, liksom kurderna i Syrien. Även om de försökt tona ner skiljelinjerna på senare år, har de enligt Tahir Ismail en lång väg kvar till att vara en reguljär armé. 

– Att militära grupper tar på sig enhetliga uniformer och har större militära resurser betyder inte att de har blivit en professionell armé. En intressant utveckling vore om de blev en fristående militär enhet, oberoende av politiska partier, och istället lydde under demokratiskt valda institutioner.

Amnesty: Peshmerga begår krigsbrott

Förra året kom rapporter från såväl Amnesty och Human Rights Watch om att Peshmergastyrkor begått krigsbrott. De sägs ha fördrivit arabiska byinvånare från sina hem, under förevändningen att de varit IS-sympatisörer. Kritiker menar att Peshmergastyrkorna snarare tog tillfället i akt att ta kontroll över vissa områden de anser tillhör dem. 

– Den dominerande åsikten hos observatörer i Irak är att pågår en intensiv kamp om kontrollen över regionerna, vid sidan av kriget mot IS, säger Tahir Ismail och fortsätter:

– Peshmerga har till exempel grävt en lång skyttegrav utanför Kirkuk, vilket många araber ser som ett tecken på att Peshmerga vill cementera att Kirkuk tillhör kurderna, trots att staden fortfarande är ett omtvistat område.

Om man lyckas driva ut IS ur Irak kommer de interna, regionala striderna trappas upp, tror Tahis Ismail. Konflikten drivs på av att olika fraktioner har stöd från stormakter som Turkiet och Iran.

– Andra länders stöd till de interna aktörerna kan ibland bli en belastning. När man samarbetade för att få bort IS från Mosul syntes ingen direkt politisk och militär enighet mellan olika parterna. Snarare har de försökt driva fram sina egna positioner.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.