Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommuntoppen i krismöte om skjutningarna

Göteborgs kommunstyrelse och ledningen för polis och räddningstjänsten sitter nu i krismöte efter den senaste tidens många skottlossningar. 

Mötet inleddes klockan nio och förväntas pågå i halvannan timma. Därefter blir det en presskonferens.

Polisledningen representeras av länspolismästare Klas Friberg, länskriminalchef Sven Alhbihn, polisintendent Emelie Kullmyr och kommunikationschefen Malin Sahlström. Lars Klevensparr, chef för räddningstjänsten i Stor-Göteborg och före detta chef för polisområde Göteborg, deltar också i sittningen.

Kommunalrådet Kia Andreasson (MP) säger till GP inför mötet att alla inblandade måste samarbeta i den uppkomna situationen.

- Kommunen kan inte stoppa skjutningarna. Jag efterlyser besked från polisen vad vi kan göra för insatser ute i de berörda stadsdelarna, säger hon.

Både Andreasson och Jonas Ransgård (M) vill ha en skärpning av vapenlagarna. Helene Odenjung (FP) var sammanbiten när hon kom till mötet.

- Det som sker är fullständigt oacceptabelt, säger hon till GP:s utsände Per Sydvik.

Kommunstyrelsens ordförande  Anneli Hulthén (S) håller med.

- De många skottlossningarna är en fullständigt bedrövlig och oacceptabel utveckling i Göteborg, säger hon.

Även Hulthén efterlyser både skärpta vapenlagar och straff och menar att det är fullständigt oacceptabelt med så många vapen i omlopp i Göteborg.

Anneli Hulthén vill inte föregripa mötet men säger:

- Vi göteborgare måste arbeta tillsammans, mycket görs redan, för att unga människor inte ska hamna i de kriminella gängen. När de väl hamnat där är det en polisiär sak.

Hur påverkar skottlossningar och kriminalitet bilden av Göteborg?

- Det finns många bilder av Göteborg. Och vi tecknar den bilden själva. Det finns många goda krafter som samarbetar i stan med stadsdelsnämnder på tå som stöttar varandra, fältassistenter, kyrkor och föreningar. Ett arbete som tecknar en annan bild än skottlossningarna.

Hon ser stadsdelsnämndernas arbete tillsammans med andra som basen för att på sikt skapa tryggare stadsdelar i ett tryggare Göteborg. Ett arbete bland ungdomar för att skapa bättre förutsättningar och minska rekryteringen till olika grupperingar.

- Många jobbar på ett fantastiskt sätt ute i stadsdelarna.

Kommunalrådet Jonas Ransgård (M) reagerar också starkt över skottlossningarna i Biskopsgården i onsdags med två döda och under helgen i både Hammarkullen, Lundby och Biskopsgården.

- Det är en förfärlig utveckling. Det är alldeles för mycket vapen i omlopp och tröskeln för att använda dem har blivit lägre, säger han.

- Vapen används i skottlossningar med ökad hänsynslöshet mot allmänheten, säger Jonas Ransgård. Det är inte bilden av Göteborg som rubbas, utan göteborgarnas trygghet som hotas.

Han efterlyser skärpta vapenlagar och åtgärder som den senaste vapenamnestin, som åtgärder på kort sikt.

Han noterar att kommunen utökat sin jourberedskap för att snabbt kunna agera vid allvarliga händelser i stadsdelarna.

- På lång sikt handlar det om att ge ungdomar som riskerar att hamna i kriminalitet en bättre start, som stöd för bättre betyg och fler sommarjobb för att komma in i arbetslivet.

- Det är ingen tillfällighet att skottlossningarna inträffar nu efter en sommar då allt varit stängt för de unga i verksamheter och föreningar.

Kommunalrådet David Lega (KD) menar att det nu behövs akuta insatser för att dämpa våldsspiralen. Vapenamnestin gav en del i positiv riktning.

- Men nu gäller det att släcka branden, på kort sikt. Vi får se på mötet med polisen hur vi från kommunen kan hjälpa till. Långsiktigt handlar det om att se till att barn och unga får ökad trygghet så de inte hamnar i utanförskap och olika grupperingar.

Han menar att bilden av Göteborg är i gungning efter många skottlossningar.

- Det är allvarligt, folk blir oroliga och det påverkar allt, både besökare och oss själva som bor här.

”Justitieminister Beatrice Ask var inte tillgänglig under söndagen men hennes pressekreterare Per Claréus säger att justitiedepartementet arbetar med ett förslag till skärpta vapenlagar, bland annat strängare straff för vapenbrott.
- Regeringens ambition är att lägga ett lagförslag under hösten, säger Per Claréus.”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.