Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jonas Attenius, gruppledare (S), är besviken på hur kommunstyrelsens ordförande hanterat frågan om språktester. Bild: Robin Aron
Jonas Attenius, gruppledare (S), är besviken på hur kommunstyrelsens ordförande hanterat frågan om språktester. Bild: Robin Aron

Kommunstyrelsen röstade ned krav på språktest

Det blir inga språktester i samband med anställning i Göteborgs stad. Det gemensamma förslaget från D och S röstades ned i kommunstyrelsen.
– Jag tycker att det är väldigt olyckligt, säger Jonas Attenius (S).

När smittspridningen tog fart tidigare i höst förde alliansen och Socialdemokraterna samtal om en rad åtgärder för att komma tillrätta med situationen. När diskussionerna togs vidare till V och MP för att skapa en bredare förankring föll kravet på språktest vid nyanställningar bort. Något som S såg som en viktig del i arbetet med att begränsa smittspridning inom till exempel äldreomsorgen.

Har förhalats

Jonas Attenius säger att man från Socialdemokraterna sida ville fatta beslut direkt, i krisledningsnämnden, men att han fick besked av Axel Josefson att det inte behövdes och att han hellre såg att det lades fram som ett vanligt yrkande.

– Nu har det förhalats i fyra veckor och när vi gick till beslut blev vi nedröstade. Jag tycker att det är väldigt dåligt ledarskap utifrån de diskussioner vi haft innan, säger han.

Det gemensamma yrkandet från S och D går ut på att stadsledningskontoret får i uppdrag att tillsammans med berörda förvaltningar och fackliga organisationer utreda införande av ett språktest vid nyanställning inom äldreomsorg, förskola, fritidshem och funktionsstöd. Återrapportering till kommunstyrelsen ska enligt förslaget ske senast under januari 2021.

”Ogenomförbart”

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) säger att den snäva tidsramen gör att förslaget är ogenomförbart, något som också var en av anledningarna till att man inte kunde ställa sig bakom det.

– Det är helt orimligt att säga att stadsledningskontoret ska ha ett färdigt förslag i januari som vi ska fatta beslut om i januari. Om de hade varit seriösa hade de anpassat sitt yrkande så att det varit genomförbart, säger han.

Att språkkunskaperna brister på sina håll bland stadens anställda menar han är en följd av den politik Socialdemokraterna förde vid sin tid vid makten.

– Vi är i en svår situation som Jonas Attenius själv varit med och skapat. Så sent som i mars 2018 var han ute i en debattartikel och skrev att jobb går före språk. Nu är vi i färd med att rensa upp i den röra han skapat.

LÄS MER: Anställda inom äldreomsorgen ska få läsa upp sin svenska

LÄS MER: S vill ha språktest i äldreomsorg och förskola

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.