Den 12 mars spelade Frölunda HC mot Djurgårdens IF inför tomma läktare. Sedan dess har det varit ännu mer tomt i Scandinavium, något som påverkar Got events intäkter.
Den 12 mars spelade Frölunda HC mot Djurgårdens IF inför tomma läktare. Sedan dess har det varit ännu mer tomt i Scandinavium, något som påverkar Got events intäkter. Bild: Adam Ihse/TT

Kommunstyrelsen håller extra möte för att rädda bolagen

Nu kallar kommunstyrelsen till ett extra möte för att lindra coronautbrottets effekter. Den viktigaste punkten på dagordningen handlar om att säkra så att de kommunala bolagen – framförallt Got event – inte ska gå i konkurs om krisen blir långvarig.

ANNONS
|

Utbrottet av det nya coronaviruset har lagt en död hand över hela besöksnäringen. Ishockeysäsongen avslutades i förtid och det är i dagsläget oklart när fotbollssäsongen kan starta. Och några andra arrangemang i till exempel Scandinavium är inte heller aktuella just nu.

Det märks förstås för det kommunala bolaget Got event som sköter driften av arenorna.

Lotta Nibell, vd Got event, har inga exakta siffror än, men att det läget är annorlunda än när man satte årets budget är lätt att se.

– Har vi inga evenemang har vi inte heller några intäkter. Och det svåra är att förutse hur långt scenario vi ska räkna med, säger hon.

ANNONS

Sommaren viktigast

Riktigt kännbart för Got event – och besöksnäringen i staden i stort – blir det om sommarens stora konserterna på Ullevi inte blir av.

– Vi har en löpande dialog med arrangörerna och i nuläget är ingenting avbokat. Det är viktigt att säga, säger Lotta Nibell.

Under nästa vecka kommer kommunstyrelsen att ha ett extra möte för att besluta om hur man från stadens sida ska agera för att Got event och de andra kommunala bolagen som drabbats hårdast av det nya coronavirusets effekter inte ska gå omkull.

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) säger att flera kommunala bolag är drabbade, i första hand Got event på grund av alla inställda evenemang. Än vet han inte exakt hur man ska lösa situationen – tjänstemännen på stadsledningskontoret skissar fortfarande på möjliga lösningar. Tanken är att det ska tas av kommunstyrelsen i nästa vecka, så att även kommunfullmäktige hinner fatta beslut under april.

Behöver agera snabbt

– Vad det handlar om är att säkerställa så att bolagen kan få tillgång till kapital, om det skulle behövas. Om vi utställer en garanti behöver vi inte gå via fullmäktige om det skulle bli aktuellt. På så sätt skulle vi kunna hantera det snabbare, säger Axel Josefson.

Ytterligare två akuta frågor kommer att tas upp på mötet.

ANNONS

En handlar om hur man ska hantera omsorgstagare som tackar nej till hemtjänst "i dörren", alltså när personal är där och för att avlägga ett besök. Som debiteringssystemet ser ut utgår ingen ersättning när så sker – och det ställer till problem just nu, eftersom återbuden är betydligt fler än vanligt.

– Det är ett bekymmer vi måste lösa, men hur vet jag inte än.

Kommunstyrelsen kommer också fatta beslut om huruvida det ska gå att genomföra nämndmöten på distans, något som i dag endast är tillåtet på försök i en av nämnderna.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS