Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunpolitiker döms för ekobrottslighet

En västsvensk kommunpolitiker döms till fyra och ett halvt års fängelse för omfattande ekonomisk brottslighet.

Mannen, som företräder moderaterna i en kranskommun till Göteborg, har varit huvudman i en omfattande momshärva där staten svindlats på 20-25 miljoner i moms vid försäljning av bland annat mobiltelefoner till Netonnet.

En del av pengarna ska ha förts ut till konton i Tyskland, Egypten, Marocko och Kina.

Kammaråklagare Kennert Lundgren vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg har beskrivit verksamheten som "avancerad vinningskriminalitet". Politikern har nekat genom hela utredningen. Men enligt tingsrättens dom ska han ha varit den faktiska företrädaren för ett byggföretag som köpt elektronikvaror i utlandet, utan moms, för att sedan sälja varorna vidare i Sverige, med moms pålagd.

Ligans största kund var företaget Netonnet som köpte iphones för 39,4 miljoner. Kommunpolitikern representerade företaget på säljmöten tillsammans med en 46-årig man, ledamot i en kristen kyrka i Västsverige.

Men hos Mediamarkt fick de ingen framgång.

– Jag fick inte förtroende för de här två människorna. Min personliga reflektion var att de höll på med momsfiffel, säger den inköpsansvarige på Mediamarkt i förhör.

En 30-årig känd islamistisk predikant döms för delaktighet i momsfifflet. Tillsammans med två bekanta arbetade han som säljare av elektronikvaror till olika företag. En av männen berättar att han rakade av sig skägget inför ett planerat kundbesök och att kommunpolitikern bad dem använda falska - svenska - namn.

Säkerhetspolisen har varit inkopplad i utredningen. Predikanten har varit aktiv i arbetet med att samla in pengar till islamistiska rebeller i Syrien, men enligt kammaråklagare Kennert Lundgren är det inte klarlagt vart pengarna tagit vägen.

– Vart pengarna tagit vägen vet i alla fall inte jag. Sedan om någon annan vet det, det vet inte jag, säger han.

Kennert Lundgren var under måndagen relativt nöjd med domstolens bedömning.

– De har i stora delar köpt vårt resonemang, vi hade kanske legat lite högre straffvärdemässigt.

Moderatpolitikern, som bland annat är aktiv i en nämnd för lokala näringslivsfrågor, tilldöms också ett sjuårigt näringsförbud. Han döms bland annat för grov förskingring, grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och brott mot aktiebolagslagen.

Mannen har medgett att han i en annan del framställt 13 osanna fakturor, men utan uppsåt. Han nekar också i övrigt.

Kommunpolitikerns advokat Allan Stutzinsky vill inte uttala sig om domen innan han talat med sin klient.

– Han har handlat i ett sammanhang eftersom han varit för hjälpsam åt olika vänner. Det innebär inte att han gjort sig skyldig till brott enligt vår uppfattning, men han har hamnat i lite udda sammanhang.

Kommunpolitikerns partiförening har låtit mannen ha kvar sina uppdrag i väntan på tingsrättens dom. Enligt den lokale ordföranden kommer medlemmens fortsatta framtid avgöras vid ett styrelsemöte i nästa vecka.

Det här är en person med uppdrag i en nämnd för näringslivsfrågor. Hur ser du på att han döms för grov ekonomisk brottslighet?

– Jag kan bara säga att det är beklagligt över huvudtaget det som skett och vi kan inte på något sätt försvara hans handlingar, säger ordföranden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.