En grupp aktivister demonstrerade för klimatnödläge på Gustaf Adolfs torg inför kommunfullmäktiges möte.
En grupp aktivister demonstrerade för klimatnödläge på Gustaf Adolfs torg inför kommunfullmäktiges möte. Bild: Stefan Berg

Kommunfullmäktige sa nej till klimatnödläge

Det blir inget klimatnödläge i Göteborg. Trots att Demokraterna öppnade för att ansluta sig till tankarna röstades förslaget ned av kommunfullmäktige under torsdagskvällen.

ANNONS
|

På Gustaf Adolfs torg stod en grupp personer med stora banderoller, riktade mot politikerna på väg in i fullmäktigelokalen. "Enda vägen – klimatnödläge". "Politisk passivitet är ett brott mot folket".

I ena änden av en stor svart banderoll stod Robin Lindstedt. Han berättade att han gick med i Extinction rebellion – en aktionsgrupp som driver på för att klimatnödläge ska införas – när det startade i Göteborg i oktober förra året.

– Jag har alltid varit intresserad av djur och natur. Var fältbiolog när jag var yngre, har varit aktiv i olika miljörörelser. Men jag känner: vi kommer ju ingenstans. Alla kurvor pekar åt helt fel håll. Det var därför jag började intressera mig för det här med civil olydnad, säger han.

ANNONS

Symbolpolitik eller allvar

Skulle det göra någon skillnad om Göteborg inför klimatnödläge?

– Ja, det tror jag. Det finns de som säger att det inte spelar någon roll, att det bara är symboliskt. Men det kanske behövs till att börja med – sedan räcker det förstås inte, men det är ett sätt att komma vidare.

Kerstin Hamberger och Robin Lindstedt demonstrerade för klimatnödläge utanför fullmäktigemötet.
Kerstin Hamberger och Robin Lindstedt demonstrerade för klimatnödläge utanför fullmäktigemötet. Bild: Stefan Berg

Symbolpolitik eller ett sätt att markera allvaret i frågan, så att det blir lättare att komma vidare – precis det var kärnan i debatten i kommunfullmäktige.

Att Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ stöttade förslaget är känt sedan tidigare. Inför debatten anslöt sig Demokraterna till samma linje, men med ett eget yrkande.

– Vi har i dag en forskning som är överens om att läget är väldigt allvarligt. Att utlysa klimatnödläge är inget konstigt, sa gruppledaren Martin Wannholt (D).

Måste bryta fossilberoendet

I sitt yrkande trycker partiet på att användandet av fossil energi inte bara har negativ miljöpåverkan och fördröjer utvecklingen av ny teknik, det driver också på geopolitiska konflikter med stort mänskligt lidande som följd. Därför, menar man, att omställningen till fossilfritt måste skyndas på ytterligare.

Att kommunfullmäktige ens tog upp frågan om att införa klimatnödläge beror på att en privatperson lyft frågan i ett Göteborgsförslag. Över 1 400 personer har röstat för förslaget, vilket gör det till det Göteborgsförslag hittills som fått flest röster.

ANNONS

Rädd för panik

Även bland politikerna var intresset stort – 27 av fullmäktiges 81 ledamöter var uppe i talarstolen under de dryga två timmar som debatten pågick. Intresset fördelade sig dock något ojämnt mellan partierna: tolv rödgrönrosa ledamöter deltog i debatten. Fyra demokrater. Fem allianspolitiker.

Fördelningen illustrerade ganska väl hur de ställde sig till förslaget.

– Klimatfrågan är en av vår tids största utmaningar. Det är inget att hymla om. Men problemet är att ordet klimatnödläge leder tankarna till panik, sa kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).

– Ja. Men det är ju panik. Vi måste agera nu. Det är bara att läsa i rapporten Fossilfritt Göteborg, sa Johan Zandin (V).

Har betat av en handfull

Allianspolitikerna argumenterade för att det är bättre att jobba med konkreta åtgärder än att syssla med signalpolitik. De rödgrönrosa menade att det är ännu bättre att göra båda delarna – och flera av dem ifrågasatte att alliansen verkligen fått så mycket gjort sedan den tog över styret.

– Vi fick rapporten Fossilfritt Göteborg för ett år sedan. Det är 82 punkter. Hittills har vi endast enats om en handfull, sa Grith Fjeldmose (V).

– Vi är i ett klimatnödläge. Australiens bränder är bara en mild föraning av vad som kommer att hända. Att säga nej till att utlysa klimatnödläge är att inte erkänna att Göteborg står inför en klimatkris. Det är att fega ur, sa Gertrud Ingelman (V).

ANNONS

Voteringen slutade 31-19 för att inte utlysa klimatnödläge. Demokraterna valde att lägga ned sina röster, när det egna förslaget fallit.

– Om man ska göra detta seriöst hade man behövt ha konkreta åtgärder kopplade till det. Det var därför vi lade ned våra röster, förklarade Demokraternas Henrik Munck efter omröstningen.

LÄS MER:Experterna ifrågasätter nyttan av att utlysa klimatnödläge

LÄS MER:Därför säger alliansen nej till klimatnödläge

LÄS MER:Därför vill de rödgröna utlysa klimatnödläge

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS