Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunfullmäktige i Göteborg hålls i Börshuset. Coronapandemin har tvingat fram flera nya beslut, till exempel att allmänheten portas och att inga voteringar ska ske. Bild: Olof Ohlsson
Kommunfullmäktige i Göteborg hålls i Börshuset. Coronapandemin har tvingat fram flera nya beslut, till exempel att allmänheten portas och att inga voteringar ska ske. Bild: Olof Ohlsson

Kommunfullmäktige blir av – utan voteringar

På torsdag har kommunfullmäktige i Göteborg sammanträde. Men på grund av att vissa partier har svårt att besätta sina platser blir det ett möte utan voteringar.

Under onsdagen hölls ett möte om hur kommunfullmäktige ska kunna genomföras. På grund av coronapandemin har vissa partier svårt att fullt ut besätta sina platser i fullmäktige, enligt Axel Josefson, kommunstyrelsens ordförande (M).

– Vi är överens över partigränserna att vi ska respektera det valresultat som göteborgarna lämnade i senaste valet.

Mandaten räknas

Det innebär att besluten ska fattas efter den mandatfördelning som finns i vanliga fall och inte efter vilken närvaro de olika partierna lyckas uppbåda. Den mest konkreta åtgärden är att voteringarna stryks.

– När vi hanterar ärendena kommer partierna yrka på sina olika förslag men vi kommer inte begära votering på det som ordförande ser som det vinnande förslaget. Det är ett arbete som presidiet får göra, att räkna på hur många mandat som står bakom varje yrkande och på så sätt räkna sig fram till vilket förslag som borde vinna i samband med en votering.

LÄS MER: Besökarna portas från kommunfullmäktiges möte

Det har aldrig varit aktuellt att ställa in torsdagens kommunfullmäktige, enligt Axel Josefson. För att sammanträdet ska kunna genomföras behövs 41 ledamöter.

– Vi kommer ha fullmäktige så länge vi har tillräckligt med ledamöter. Det ska mycket till att vi, med sammanlagt 120 ledamöter och ersättare, blir färre än 41. Enligt min mening är det oerhört viktigt att de demokratiska församlingarna kan fortsätta fungera även under den här typen av kriser.

Som GP tidigare har berättat kommer inte allmänheten kunna delta på mötet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.