Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vårdförbundet kräver att alla som jobbar inom den kommunala omsorgen ska få lika bra skyddsutrustning som sjukhusen. Arkivbild från infektionskliniken i Kalmar. Bild: Mikael Fritzon/TT
Vårdförbundet kräver att alla som jobbar inom den kommunala omsorgen ska få lika bra skyddsutrustning som sjukhusen. Arkivbild från infektionskliniken i Kalmar. Bild: Mikael Fritzon/TT

Kommunens vårdpersonal kräver bättre skyddsutrustning

Anställda på äldreboenden och stödboenden har fått nöja sig med hemmagjorda visir av overheadpapper och tvättsvampar. Nu kräver de likadan skyddsutrustning som på sjukhusen.
– Vi ska inte behandlas som andra klass bara för att vi jobbar med hemsjukvård eller på äldreboenden, säger Vårdförbundets huvudskyddsombud Mats Svensson.

Från äldreboenden och hemtjänstkontor har det kommit rapporter om stora brister på skyddsmaterial. En undersköterska på ett äldreboende i Kortedala har berättat om hur de tillverkar egna ansiktsmasker av vuxenblöjor och på hemtjänsten i Askim-Frölunda-Högsbo har medarbetarna larmat om att de saknar handsprit och långärmade skyddsrockar.

">
Mats Svensson är huvudskyddsombud på Vårdförbundet. Bild: Privat
Mats Svensson är huvudskyddsombud på Vårdförbundet. Bild: Privat

Nu ryter Vårdförbundet ifrån. Sedan den 8 april har fackförbundets skyddsombud i Göteborg haft en dialog med kommunen och i måndags fick de ett skriftligt svar. När de inte alls motsvarade förväntningarna valde skyddsombuden i alla tio stadsdelar och gå samman och rikta ett gemensamt och likalydande krav.

– Vi kräver att man ska tillhandahålla skyddsutrustning som är testad och godkänd. Nu har vi overheadpapper som är fäst i en tvättsvamp, i värsta fall, säger skyddsombudet Mats Svensson.

Kravet gäller allt arbete på samtliga enheter i stadsdelarna där hälso- och sjukvårdsarbete bedrivs. Det vill säga äldreboenden, korttidsboenden, boenden med särskilt stöd och service samt ordinärt boende. I skrivelsen pekar man på att arbetsmiljöverkets föreskrifter om smittrisker säger att skyddsutrustning ska användas om det finns risk att arbetstagaren utsätts för kroppsvätskor.

Följer inte direktiven

Detta följs inte i dag, trots att man under åtminstone de senaste tre veckorna pekat på problemen, menar skyddsombuden.

– Vi ser inte alls de här problemen inom regionens verksamhet, utan det är kommunen som inte följer regelverket, säger Mats Svensson.

LÄS MER: Fackets coronalarm: Skyddsutrustning saknas inom hemtjänsten

Säkerställ tillgången på skyddshandskar, uppmanar Vårdförbundet. Bild: Nam Y. Huh
Säkerställ tillgången på skyddshandskar, uppmanar Vårdförbundet. Bild: Nam Y. Huh

Förutom att de visir som finns att tillgå är hemmagjorda och "sitter bristfälligt" pekar man på att det saknas tillgång till långärmade engångsförkläden, som behövs då det inte alltid finns möjlighet till hand- och underarmstvätt. Anställda inom hemtjänsten saknar dessutom möjlighet att byta om på ett säkert och rent sätt.

Skyddsombuden kräver också att det ska finnas tillgång till munskydd i arbetsmoment där enbart visir inte ger ett fullgott skydd. Vårdförbundet efterlyser också bättre rutiner för hur man dokumenterar tillbud.

LÄS MER: Krav på visir och munskydd upphävs

Enligt Mats Svensson har svaren från arbetsgivaren varit svävande. Nu finns godkända skyddsvisir men de gamla hemmatillverkade är kvar på boendena. Nu har Vårdförbundet vänt sig till Arbetsmiljöverket för att få hjälp att driva frågan.

"Hemmagjorda visir är bra"

Mats Svensson hoppas få ett tydligt svar från Arbetsmiljöverket.

– Vi har samma rätt till samma godkända utrustning som på sjukhusen. Det här är en allvarlig sjukdom som man inte ska chansa med. Nu känns det som att man tänker 'bilbältet fungerar inte men vi tar det här snöret i stället'.

LÄS MER: Rätt skyddsutrustning saknas – kommunen hotas av vite

Christina Eide är stadsdelsdirektör i Askim-Frölunda-Högsbo och samordnar Göteborgs stads inköp av skyddsutrustning. Enligt henne har det tidvis varit brist på vissa typer av skyddsmaterial, men nu ska det finnas i alla stadsdelar. Riktlinjerna för sjukvården och kommunen är samma.

– Vi följer samma riktlinjer från Västra Götalandsregionen, men vi måste bedöma behoven i varje situation.

Har ni tagit bort munskydd tillverkade av blöjor och hemmagjorda visir?

– Munskydd gjorda av blöjor ska vi inte använda. Majoriteten av våra egentillverkade visir är bra och säkra, annars ska vi inte använda dem. Vi har gott om visir, både köpta och sådana som till exempel medarbetare på Volvo tillverkat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.