Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunens bussbolag säljs

De rödgrönrosa förlorade i fullmäktige. Bussbolaget under Göteborgs spårvägar säljs.

Moderaterna och övriga allianspartierna ville i en motion sälja hela Göteborgs spårvägar. Under torsdagskvällens fullmäktigemöte fick de inte med sig en majoritet för det. Däremot ville även Vägvalet och Sverigedemokraterna sälja det kommunala bussbolaget med 160 anställda.

Spårvägens ordförande Endrick Schubert (S) argumenterade för att behålla det han betecknade som ett väl fungerande bolag.

- Det ni vill sälja är medarbetarna och de vill inte bli sålda. Det är ni som kommer att få betala priset för en ickefungerande kollektivtrafik, sa han.

På den borgerliga kanten var argumenten att bussbolaget länge gick med förluster.

- Vi kunde göra roligare saker för 400 miljoner, sa Jonas Ransgård (M).

Han fick mothugg av Johan Nyhus (S) som påpekade att bolaget numera går med vinst.

Då menade Anders Källström (M) och flera andra att det är rätt tid att sälja.

- Bussbolag ska inte vara en kommunal verksamhet, menade han,

Det blev en komplicerad omröstning med många olika förslag. Till slut vann Alliansen tillsammans med SD och Vägvalet omröstningen med minst möjliga majoritet, 41.40.

Under kvällen var Anneli Hulthén (S) på sitt sista fullmäktigemöte som kommunstyrelsens ordförande.

- Det känns bra. Jag har tänkt på detta så länge nu och det har varit känt så länge. Det känns skönt att få sätta punkt nu, sa Anneli Hulthén.

I september kom beskedet om att hon ville avgå som KS-ordförande. Sedan tog en process vid, där S-medlemmarna skulle välja vem de ville ha som ny gruppledare. På en extrakongress i januari valdes slutligen Ann-Sofie Hermansson till ny gruppledare.

Under mötet i fullmäktige valdes hon in som ersättare i kommunstyrelsen och ska under våren slussas in till ordinarie plats och på så sätt bli valbar som ny ordförande.

Alliansens gruppledare var uppe i talarstolen och underströk att det juridiska läget är oklart och att valet troligen kommer att överklagas.

Som GP redan skrivit är Anneli Hulthén föreslagen till styrelsen för Göteborgs friidrottsförbund och att hon är positiv till detta förtroendeuppdrag.

- Man kan nog engagera sig på heltid, men det är ett ideellt arbete, sa hon.

En fråga som har varit uppe i fullmäktige förut väckte återigen intensiv debatt. Den handlar om stadens insatser för fattiga EU-medborgare. Det som särskilt debatterades var rätten för medföljande barn att få gå i skola i Göteborg.

Frågan splittrar Alliansen. Moderaterna tycker inte att barnen ska ha rätt till skolgång. Det tycker däremot både Liberalerna och Kristdemokraterna. Sverigedemokraterna vill inte ha någon plan alls och Vägvalets Tom Heyman menade att Göteborg inte ska ha egna regler.

Helene Odenjung (L) påpekade att lösningen finns i Rumänien och Bulgarien.

- Men vi kan inte rycka på axlarna, de är här. Det gäller 17 barn och Liberalerna menar att de ska få gå i svensk skola när de är i Sverige, sa hon.

Skolkommunalrådet Karin Pleijel (MP) menade att skola i Göteborg inte är ett alternativ till skolgång i Rumänien.

- Det är ett alternativ till ingenting. De flesta går inte alls i skola i hemlandet. Det handlar om barn som är här och då ska vi göra det bästa för dem och ge en lust att lära, sa hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.