Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Lokalnämndens politiker oroar sig för att Gårdstensskolan riskerar att få stå kvar ett tag till, eftersom driftsbudgeten krymper om alliansens budget blir verklighet. Bild: Anders Ylander
Lokalnämndens politiker oroar sig för att Gårdstensskolan riskerar att få stå kvar ett tag till, eftersom driftsbudgeten krymper om alliansens budget blir verklighet. Bild: Anders Ylander

Kommunen vill riva Gårdstensskolan – men har inte råd

Det finns pengar till att bygga nya skolor – men inte tillräckligt mycket för att riva de gamla. Så kan det se ut om alliansens budget går igenom, enligt politiker i lokalnämnden.
– Jag vet inte om vi kommer att ha råd att riva Gårdstensskolan nästa år heller, säger Bo Anderssen (L), vice ordförande i lokalnämnden.

Under torsdagen fick politikerna i lokalnämndens presidium en dragning om vad de olika budgetförslagen skulle innebära för dem. Investeringsbudgeten ligger generellt på en hög nivå, så att bygga nytt ser inte ut att bli något problem.

På driftssida är det annorlunda. Där skiljer det 200 miljoner kronor mellan de rödgrönrosa, som ger högst anslag till lokalnämnden, och alliansens budget.

Som GP tidigare berättat måste kostnader för evakuering och rivning numera tas ur driftsbudgeten och kostnadsföras samma år som arbetet sker, något som satte nämnden i ett svårt ekonomiskt läge under hela 2019.

200 miljoner kronor mindre

Om alliansens budget klubbas av fullmäktige på onsdag – vilket är troligt – riskerar det att bli likadant 2020. Det bekräftar två av de politiker som deltog på presidiemötet.

– Vi fick information om att vi kommer att bli tvingade att avstå från investeringar som det finns medel till för att det inte finns medel för evakuering och rivning, säger Elisabeth Undén (MP), andre vice ordförande.

Det finns alltså pengar att bygga nya skolor, men inte för att riva de gamla?

– Precis, eftersom det räknas som drift och ska tas på ett år, och inte som investering. Det är bokföringsregler. Vi har ju äskat mer pengar, 200 miljoner kronor extra, för 2020 av den anledningen. Men det får vi inte.

LÄS MER: Staden har inte råd att riva Gårdstensskolan

Lokalnämndens vice ordförande Bo Anderssen (L) säger att det är viktigt att poängtera att budgeten ännu inte är klubbad, men han medger att det kommer att bli problematiskt för lokalnämnden om alliansens budget går igenom.

Beställare kan få betala

– Det får väl bli så att de nämnder som lokalnämnden bygger för – grundskolenämnden och förskolenämnden – får betala sina rivningar och evakueringar själva. Jag ser inte att det kan finansieras på annat sätt. Pengarna kommer inte att räcka.

Är de ett scenario som varit uppe?

– Inget är bestämt än, utan det pågår diskussioner. Men det finns risk för det i alla fall. För vi har inte råd att både sköta underhåll och stå för drift, evakuering och rivningskostnader.

Både han och Elisabeth Undén lyfter fram Gårdstensskolan som exempel. Som GP berättade tidigare i höst sköt nämnden på rivningen på grund av att medel saknades för att riva den gamla skolan och bokföra restvärdet på drygt 27 miljoner kronor.

"Jag är väldigt bekymrad"

Vid det tillfället såg de det inte som något större problem eftersom det bara rörde sig om ett halvår. Nu vet man plötsligt inte om det finns medel att riva skolan under 2020 heller.

– Vi vet ju att det inte är bra när en skola står tom. Så jag är väldigt bekymrad, säger Elisabeth Undén.

Men är det nödvändigt att spara just på detta?

– Vi kan dra ned ännu mer på underhållet och låta bli att laga sådant som är trasigt. Men att inte underhålla de fastigheter man har, det är kapitalförstöring.

Liberalernas budgetsekreterare Pär Gustafsson säger att lokalnämnden, precis som alla andra nämnder, fått mindre pengar än den önskat för nästa år, på grund av stadens svåra ekonomiska läge. Men han tycker att det är för tidigt att säga vilka konsekvenser det kommer att få.

– Vi följer lokalnämnden noga och behöver ha en fortsatt diskussion med dem, om vårt budgetförslag går igenom.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.