Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Kommunen vädjar till rökare - för duvornas skull

Göteborgs stad tar krafttag för att få bukt med cigarettfimpar som skräpar ned – och för att skona duvorna från nikotinberoende. Skyltar har satts upp i centrala Göteborg med texten "Vänligen fimpa i askkoppen. Duvorna försöker sluta röka!". – Det är så många som jagar rökarna ändå, men jag vill göra det med glimten i ögat, säger Stefan Risendal, planeringsledare på Trafikkontoret.

Runt om i centrala Göteborg finns det numera skyltar som uppmanar rökare att slänga sina fimpar i askkoppar - eftersom duvorna försöker sluta röka. Det är kommunen som står bakom skyltarna genom samverkansprojektet Trygg och vacker stad. Skyltarna är ett försök till att få människor att sluta kasta fimpar på marken. 

–  Vi försöker få folk att slänga fimpen i askkoppen istället för på marken och att få folk att ändra sitt beteende. Vi vill få rökare att få dåligt samvete för duvorna, säger Stefan Risendal planeringsledare på Trafikkontoret och projektledare på trygg och vacker stad. 

Med glimten i ögat

Men det är inte första gången duvors rökfrihet används som argument för att få rökare att sluta skräpa ner. 

– Det är en lite kul grej, vi fick idén från London där de gjorde en liknande kampanj. Det ska vara roligt också och inte bara massa pekpinnar, då blir det fel. 

Stefan Risendal hoppas att folk tar till sig uppmaningen när den är lite roligare formulerad. 

– Vi har så mycket pekpinnar i samhället. Det är så många som jagar rökarna ändå, men jag vill göra det med glimten i ögat, säger han. 

Beteendevetare inkopplade

Skyltarna kommer kommer sättas upp vid flera hållplatser i centrala Göteborg, bland annat vid Drottningtorget, Kungsportsplatsen och Brunnsparken. Skyltarna kommer i två olika färger, svart och orange, vilket har ett bakomliggande syfte. Projektet ska nämligen mäta vilken färg som har störst påverkan på antal fimpar som slängs i askkopparna.

– Det här är riktigt avancerat, vi har beteendevetare med oss och har tagit in experter för att få folk att ändra beteende. Jag har sett problemet med fimpar länge, då får man ta in specialister för att få bukt på problemet, säger Stefan Risendal. 

Göteborgs stad hade ett liknande initiativ förra året med flera olika skyltar, då slängdes fler fimpar på marken vid de svarta skyltarna jämfört med andra färger. Men det kan ha berott på andra aspekter och därför testar de med svarta och orange i år för att se hur det påverkar nedskräpningen. 

– Jag tycker orange är bäst, det förknippar man med papperskorgarna så då tänker folk att här ska man slänga fimpar, säger Stefan Risendal. 

Resultatet kommer i höst

Inför monteringen av skyltarna har projektet haft en förmätning i två veckor där man har tittat på hur mycket fimpar som slängs på marken, för att sedan kunna jämföra med antalet som slängs när skyltarna sitter uppe. Hur många fimpar som slängs är dock oklart, då resultatet av mätningen inte har fastställts än. 

Skyltarna kommer sitta uppe till och med den 27 augusti. Efter det ska deras påverkan analyseras och ett resultat för skyltarnas framgång kommer finnas färdigställt i höst. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.