Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunen svarar JO

HÄRRYDA: Kommunen ansåg sig skyldig att använda smygfilmerna i bedömningen av färdtjänsten och ger nu justitieombudsmannen, JO, en åtta sidor lång förklaring.
Mannen, som är i 60-årsåldern, anmälde kommunstyrelsen och flera ledande tjänstemän i Härryda till JO efter det att han inte fick behålla färdtjänsten.
JO beslutade att ta upp ärendet för prövning och krävde samtidigt svar på varför filmerna, tagna i smyg på mannen av en granne, använts i prövningen.
Nu förklarar sig kommunen genom juristen Åke Marmander i ett åtta sidor långt yttrande till myndigheten. Yttrandet godkändes i måndags av kommunstyrelsen.
Mannen var med om en trafikolycka för sju år sedan. Han har under flera år fått färdtjänst mellan hemmet i Härryda och arbetsplatsen i Göteborg. I mars förra året begränsades sträckan till att gälla mellan hemmet och närmaste busshållplats. Under samma tid kontaktades kommunen anonymt per telefon av en granne som ifrågasatte mannens rätt till färdtjänst. Grannen skickade sedan in filmer tagna i smyg när mannen går på promenad och arbetar i trädgården.
I januari beslutade politiker och tjänstemän att filmerna skulle ingå i kommande prövning av mannens rätt till färdtjänst. Någon vecka senare spelades filmerna upp för kommunstyrelsen och ytterligare någon vecka senare skickades de iväg till en läkare för bedömning.
Åke Marmander påpekar i sitt yttrande till JO att det med hänvisning till utredningsansvaret och den fria bevisprövningen "snarare vore olämpligt att förbigå filmmaterialet" och att "skyddsintresset för den personliga integriteten måste vägas mot allmänna skyddsintressen och den enskildes skyldigheter".
- Kommunen är, i likhet med den anlitade förtroendeläkaren, av uppfattningen att de uppgifter som NN lämnat i ärendet är fullständigt oförenliga med vad som framgår av filmsekvenserna avseende hans rörelseförmåga, skriver Marmander.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.