Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Kommunen stoppar bidrag till studieförbundet Ibn Rushd

Studieförbundet Ibn Rushd får avslag på sin ansökan om pengar från Göteborgs stad. Det beslutet fattade Socialnämnden på tisdagskvällen.
Nina Miskovsky (M): ”Jag är inte säker på att bidragen inte går till icke-demokratiska organisationer."

Socialnämnden var oenig om beslutet. Ena sidan pekar på att det finns risk för att bidragspengar hamnar i fickan på icke-demokratiska verksamheter och den andra sidan menar att studieförbundet behandlas annorlunda än andra förbund samt att beslut fattats på osakliga grunder. Beslutet om pengar till studieförbundet Ibn Rushd har dragit ut på tiden, men under tisdagskvällen kom beskedet från Socialnämnden centrum att de inte får de cirka 858 000 kronor de ansökte om förra året.

– Det är ett fruktansvärt och tragiskt beslut. Jag tänker på att en demokratisk organisation kan och väljer att fatta beslut på osakliga grunder, säger Malin Novén, distriktschef på Ibn Rushd.

LÄS MER: Nu ska frågan om bidrag till Ibn Rushd avgöras

”Begränsas nämnvärt”

Nu kommer studieförbundet att tvingas prioritera om i sin organisation.

– Vår kapacitet att jobba med verksamhet i samma utsträckning begränsas nämnvärt eftersom det är ett stort bidrag vi pratar om, säger Malin Novén.

Malin Novén, Ibn Rushd
Malin Novén, Ibn Rushd

Enligt Socialnämnden centrums ordförande Nina Miskovsky (M) handlar det för henne främst om att säkerställa att skattepengar går till rätt saker och hon menar att det finns flera frågetecken när det gäller Ibn Rushd.

– Vi har varit väldigt grundliga i det här och det har varit en extremt lång process just för att allt ska vara korrekt och vi skulle ha tillräckliga underlag. Så det känns bra att ha landat i ett beslut, säger Nina Miskovsky.

LÄS MER: Partierna i Göteborg bör publicera sina fakta om Ibn Rushd

LÄS MER: Bidragen till Ibn Rushd måste stoppas permanent

Studieförbundet borde ha tagit tydligare avstånd mot icke-demokratiska värderingar som framkommit, menar hon.

– Att jag inte kan vara säker på att bidragen inte går till icke-demokratiska organisationer är mitt viktigaste argument, säger Nina Miskovsky (M) om beslutet.

Hon tillägger att det också fanns andra faktorer som inverkade, som rör exempelvis redovisning och ekonomi.

Nina Miskovsky (M), Kommunfullmäktige Göteborg. Bild: Robin Aron
Nina Miskovsky (M), Kommunfullmäktige Göteborg. Bild: Robin Aron

”Granskats hårdare”

Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt Initiativs representanter i nämnden ville ge bidrag.

– Det är ett sorgligt och beklagligt beslut gentemot folkrörelsen, säger Jennifer Merelaid Hankins (V).

Hennes parti ville att nämnden skulle ge majoriteten av pengarna till studieförbundet och sedan följa upp att pengarna verkligen används till demokratiska verksamheter.

– De har granskats hårdare än andra studieförbund och de frågor som har uppkommit under granskningen har förklarats. En del av granskningen har varit väldigt mycket spekulationer och lösa antydningar, säger hon.

Både Nina Miskovsky (M) och Jennifer Merelaid Hankins (V) nämner den nya modell för den här typen av bidrag som ska bli klar senare i år som de hoppas ska ge tydligare ramar för bidragsutdelningen.

LÄS MER: Stryp bidraget till Ibn Rushd, Alliansen

LÄS MER: Staden fryser bidragen till Ibn Rushd

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.