Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hemtjänsten har det knappt med tid, Silvana Vretoska är undersköterska och skyddsombud på Kommunal. Bild: Stefan Berg
Hemtjänsten har det knappt med tid, Silvana Vretoska är undersköterska och skyddsombud på Kommunal. Bild: Stefan Berg

Kommunen riskerar miljonvite

Göteborgs stad riskerar miljonvite om kraven på förbättrad arbetsmiljö för hemtjänstpersonal inte tillgodoses. Stadens svar till Arbetsmiljöverket kritiseras av skyddsombuden.
– Svaret till Arbetsmiljöverket är ett skämt, säger skyddsombudet Silvana Vretoska till SVT.

GP har tidigare skrivit om hemtjänstpersonalens arbetssituation där demonstrationer i februari genomfördes samtidigt som kommunfullmäktige sammanträdde i Börshuset på Gustaf Adolfs torg.

LÄS MER: Hemtjänstpersonalen kräver handling från politikerna

– Våra kroppar går sönder. I industrin kanske man dör snabbare, men vi plågas långsamt till döden så här. Det går inte mer. Vi orkar inte, sa undersköterskan och skyddsombudet på Kommunal, Silvana Vretoska i samband med demonstrationen.

Anna Skarsjö, ordförande för fackförbundet Kommunal i väst, berättade att de har haft täta samtal med politikerna, men att det var slutpratat.

– Alla säger att vi måste satsa på äldreomsorgen och hemtjänsten – ja, men visa det då. Det är nu det är dags. Alla säger att vi är jätteviktiga och att vi behövs, men det syns inga tecken på det, förklarade Anna Skarsjö i GP.

Åtgärda brister

Senast 1 maj ska Göteborgs stad ha sett till att hemtjänstpersonalens restid mellan vårdtagarna ska stämma överens med verkligheten. Annars anser Arbetsmiljöverket att Göteborgs stad ska betala en miljon kronor i vite.

För ett och ett halvt år sedan lämnade skyddsombud in ett 40-tal anmälningar om brister inom hemtjänsten i staden. Arbetsmiljöverket höll med skyddsombuden om flera av de påpekade bristerna och lade ett vite på Göteborgs stad i december 2019. Kravet från Arbetsmiljöverket var att åtgärda brister i kringtid, arbetsutrustning och restider.

Stadsledningskontoret krävde, mot Arbetsmiljöverkets önskan, att åtgärderna skulle komma från stadsdelarna. Det är de svaren och handlingsplanerna som Göteborgs stad nu enligt SVT har sammanställt, men som majoriteten av hemtjänsten skyddsombud inte accepterar.

– Svaret till Arbetsmiljöverket är ett skämt och rena lögner för det har inte blivit någon skillnad. Jag tycker det är tråkigt att arbetsgivaren inte tycker att vår arbetsmiljö är viktig, säger skyddsombudet Silvana Vretoska till SVT.

"Har hänt en del"

När stadsledningskontoret sammanställt svaren från stadsdelarna framkommer bland annat att staden uppfyller kraven på kringtider och arbetsutrustning. När det kommer till restider mellan vårdtagarna skriver de att det är ett pågående arbete där varje enhet får göra ändringar löpande.

– Jag ser ju att det har hänt en en hel del saker under den här tiden som har varit. Vi har blivit mycket bättre på att lägga in både kringtid och observera restid och förändra när det inte stämmer, säger Annelie Snis, sektorschef äldreomsorg samt hälso- och sjukvård till SVT.

Nu ska Arbetsmiljöverket avgöra om Göteborgs stads åtgärder är tillräckliga. Svar väntas inom några veckor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.