Kommunen lex Maria-anmäler egna mångmiljonprojektet

Kommunens nya journalsystem innebar att viktiga anteckningar riskerade att försvinna eller inte registreras alla. Nu har kommunen lex Maria-anmält sig själva angående systemet vilket beräknas ha kostat minst 44 miljoner kronor.

ANNONS
|

I slutet på förra veckan höll kommunen ett extrainsatt krismöte för att diskutera bristerna med det nya journalsystemet för hemsjukvården ViGo, enligt GT. Då beslutades att pausa arbetet med att lansera systemet över hela staden. Det efter att ett stort antal brister uppmärksammats i de tre stadsdelar som deltagit i pilotprojektet.

LÄS MER:Kommunens mångmiljonprojekt pausas efter stora problem

Nu har kommunen beslutat att även göra en anmälan enligt lex Maria då de ser flera allvarliga patientrisker med ViGo. Bland annat följande enligt anmälan:

• Personal hittar inte patientinformation då den kan vara skriven på många olika ställen.

• Journalanteckningar kan tas bort vilket innebär att viktig information om patientens hälsotillstånd förloras.

ANNONS

• Sekretessregler bryts.

• Insatser missas att utföras, riskeras att utföras flera gånger och att insats utförs trots tillbakadragen ordination.

• Flera fel och brister tas inte om hand och upprepas i de tre stadsdelarna.

• När systemet inte är tillgängligt finns inte fullständig patientinformation för att kunna genomföra hälso- och sjukvårdsinsatser.

Arbetet med att ersätta Medidoc inleddes 2014 och ska enligt GT redan ha kostat 44 miljoner kronor i leverantörs- och projektkostnader. Vad som händer framöver med lanseringen är inte klart, men Peter Söderström som är förvaltningsdirektör vid Göteborgs stads Intraservice, utesluter inte helt möjligheten att systemet kan skrotas om inte leverantören lyckas åtgärda problemen.

Vet du mer? Kontakta gärna vår reporter stefan.bjarnefors@gp.se

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS