Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Kommunen hoppas deklarera bort mutor

Muthärvorna i Göteborg får nu följder för alla förvaltningar och bolag: en riskbedömning i form av en självdeklaration med 156 frågor.

Kommunstyrelsen i Göteborg har beslutat om en rad åtgärder som syftar till att försvåra korruption. Den första delen är nu klar att sjösättas.

Det handlar om en slags självdeklaration med ett frågebatteri som samtliga förvaltningar och kommunala bolag ska fylla i. Internkontrollen ska öka och mer kvalificerade riskbedömningar ska kunna göras.

Verifieringen av dessa rapporter ska genomföras av externa revisionsföretag som beräknas kosta fem miljoner kronor. Stadsrevisionen har begärt ett tilläggsanslag på detta belopp.


"Finns inga garantier"
– Det finns inget system som garanterar att inte fiffel förekommer, säger stadsdirektör Åke Jacobsson. Vi måste bygga på en tillit till medarbetarna. Jag tror att detta kan påverka organisationskulturen på ett positivt sätt.

Arbetet med att förstärka den interna kontrollen påbörjades 2009, men fick ordentlig fart när mutmisstankarna började dugga tätt för ett år sedan. På torsdag börjar den första muträttegången.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.