Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Kommunen fryser alla bidrag till moskén

Efter anklagelser om oegentligheter fryser kommunen alla bidrag till moskén i Göteborg. – En förening måste drivas på demokratisk grund och använda pengarna till det vi avsett, säger Mats Morian, konsulent på idrotts- och föreningsförvaltningen.

Enligt Mats Morian är det främst det suspekta protokollet som ligger bakom beslutet.

– Jag har fått en del signaler om att extramötet inte ägt rum. Ord står mot ord, men de flesta signaler pekar åt ett håll. Sen har jag även fått till mig att det finns polisanmälningar gjorda om urkundsförfalskning, säger Mats Morian som menar att uppgifterna om att föreningens pengar använts utanför föreningen också är besvärande.

Söker företrädare förgäves

Den aktuella moskén får sen många år tillbaka lokalbidrag från idrotts- och föreningsförvaltningen och senaste utbetalningen skedde i våras. Bidragsstoppet kommer nu att gälla fram till att moskén redovisat vilken dokumentation som stämmer.

– Jag vill ha en förklaring till varför det florerar flera olika protokoll. Jag har försökt få till ett möte under ganska lång tid men det har inte gått så bra. Jag får känslan av att man inte vill träffa mig, säger Mats Morian.

Läs även: Förfalskade protokoll – imam polisanmäls

Vem exakt som skickat in protokollet som medlemmarna menar är förfalskat, vet dock inte Mats Morian.

– Det andra protokollet laddades upp i ett webbverktyg där man ansöker om bidrag. Och jag kan tyvärr inte se vem som laddat upp det. Det är något jag får undersöka närmare, säger Mats Morian.

Polisen höll tal på moskén

Ulf Boström är integrationspolis i Göteborg. På den videofilm som finns från det ursprungliga årsmötet som moskén höll i våras, syns Ulf Boström sitta bredvid medan församlingsmedlemmarna röstar fram moskéns nya styrelse.

Efteråt höll Boström ett kort tal om vikten av demokrati och han konstaterade att föreningen skött den exemplariskt. 

– Det finns vissa konflikter inom den här och många andra föreningar. Det jag såg där och då var medlemmar som satt bredvid varandra och kom överens. Vad som hänt i efterhand vill jag inte lägga mig i, säger Ulf Boström till GP.

Kritisk mot kommunen

Ulf Boström riktar däremot allmän kritik mot kommunen som han tycker behöver vara mer närvarande bland de föreningar som man delar ut bidrag till. Under 2016 har kommunen delat ut lokalbidrag till ett par hundra föreningar – totalt 26, 5 miljoner kronor.

– Om man inte har kontroll på vad man betalar för, då kan föreningar använda skattebetalarnas pengar för att bygga upp en icke-demokratisk verksamhet, oavsett om den är religiös, kulturell eller vad det nu kan vara, säger han och tillägger:

– Grunden måste vara att föreningsstadgar och svensk grundlag följs.

Kritik han delvis får gehör för hos idrotts- och föreningsförvaltningen som nu tänker vara mer närvarande på den aktuella moskén.

– Jag ser en utväg här och det är att vi på förvaltningen är med och kontrollerar så att allt går korrekt till vid nästa årsmöte. Innan dess kommer inga andra bidrag betalas ut, säger Mats Morian.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.