Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunen bryter med kvinnoförening - på grund av flagga

Kommunen bryter kontakten med Kurdiska kvinnor för integration. Anledningen: en PKK-flagga på Biskopsgårdens dag.

I lördags arrangerades Biskopsgårdens dag vid Svarte mosse på Hisingen i Göteborg. Bland de föreningar som var representerade fanns Kurdiska kvinnor för integration, som hade ett tält där de bland annat sålde mat.

Men det var sista gången föreningen var välkommen att vara med, säger Michael Göransson, sektorschef för kultur och fritid i Västra Hisingen. Han berättar att han efter förra årets arrangemang hade ett samtal med föreningens representanter eftersom det då full synligt hängt en PKK-flagga på deras tält. 
– Jag hade en diskussion med dem, de bad om ursäkt och sa att de inte skulle ha det fler gånger. Ändå fanns det en PKK-flagga i år också.

Användes igen

Bilder från i lördags visar hur PKK-flaggan syns väl där den lyser i rött, gult och grönt mot den vita tältduken. Hur mycket uppmärksamhet den väckte vet inte Michael Göransson. Han säger att ingen påtalade det för arrangörerna eller polisen under lördagen. Själv fick han veta det under söndagen och under måndagen mejlade han föreningen och förklarade att den inte längre var välkommen: "eftersom stadsdelsförvaltningen inte samarbetar med föreningar som kan misstänkas stödja terrorism".


– PKK är klassad som en terrororganisation av EU. Sverige är med i EU, vilket innebär att vi också betraktar PKK som en terrororganisation. Flaggan blir en symbol för den terrorism som organisationen bedriver och från Göteborgs stads sida känner vi att det strider mot vår värdegrund att förknippas med terrorism av något slag, säger han.


Michael Göransson beskriver Kurdiska kvinnor för integration som en mindre förening som inte haft något ekonomiskt stöd från kommunen sedan 2012 – och som "såvitt jag känner till gör ett ideellt och bra arbete, bland annat med att hjälpa nyanlända tillrätta".
– Det är bra grejer, men om de tycker att det är viktigt att få visa PKK-sympatier så är det så att det strider mot Göteborgs stads värdegrund.


Du skriver att föreningen inte kommer att bjudas in i framtiden. Betyder det att de aldrig mer är välkomna?
– Alltså, just nu är det inte aktuellt – vi har haft ett samtal, de har lovat en grej och sedan bryter de det löftet. Då känner jag att just nu är jag inte intresserad av att prata. Sedan är väl inte alla dörrar stängda för all framtid.
GP har varit i kontakt med Kurdiska kvinnor för integration, men föreningen vill inte uttala sig om det inträffade.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.