"Vi har inte förbjudit någon att arbeta hemma, det har hela tiden varit möjligt för chef att göra bedömning om vad som är möjligt" säger Tina Liljedahl Scheel, HR-direktör på Stadsledningskontoret.
"Vi har inte förbjudit någon att arbeta hemma, det har hela tiden varit möjligt för chef att göra bedömning om vad som är möjligt" säger Tina Liljedahl Scheel, HR-direktör på Stadsledningskontoret. Bild: Marie Ullnert

Kommunanställda vägras hemarbete: "Utsätts för smittorisk"

Folkhälsomyndigheten säger en sak – Göteborgs stad en annan. Det är i alla fall så många av kommunens kontorsarbetare upplever direktiven kring hemarbete om man är frisk. GP har talat med flera anställda som fått blankt nej.
– I min värld går kommunen emot rekommendationerna om att man ska jobba hemma när det är möjligt, säger en förvaltningsanställd.

ANNONS
|

Att man ska stanna hemma vid sjukdomssymptom, tvätta händerna ofta och undvika onödiga sociala kontakter har blivit vardagsrutin på bara några veckor. Därutöver har många arbetsgivare uppmanat även friska anställda att jobba hemma, i syfte att minska spridningen av det nya coronaviruset.

Samma uppmaning har kommit från Folkhälsomyndigheten.

– De som kan jobba hemma bör göra det, sade statsepidemiolog Anders Tegnell under en presskonferens i mitten av mars.

LÄS MER:Nya uppmaningen: Jobba hemifrån om du kan

Kontorsanställd: "Vi tillåts inte jobba hemifrån"

Uppmaningen riktades främst till Stockholm, där spridningen är som störst, men myndigheten har även gett generella råd via sin hemsida om att arbetsgivare bör se till att personal jobbar hemifrån om det är möjligt.

ANNONS

"Det skulle kunna ha en viss dämpande effekt på smittspridningen och på så vis avlasta sjukvården", skriver Folkhälsomyndigheten.

Göteborgs stad, med över 50 000 anställda, har i många fall gjort bedömningen att medarbetare inte ska tillåtas jobba hemifrån – även om de utför kontorsarbete.

– Är man frisk så ska man absolut komma till kontoret, vi tillåts inte jobba hemifrån eller på distans. Däremot följs såklart riktlinjerna om att man ska vara hemma om man är det minsta sjuk, säger en anställd på grundskoleförvaltningen.

En person som jobbar på Kretslopp och vatten har fått liknande svar.

– Jag jobbar i stort sett bara via datorn vilket jag skulle kunna sköta 100 procent hemifrån, men chefen säger att jag måste komma till kontoret så länge jag är frisk. Jag har sagt att jag inte håller med, men förstår samtidigt att det är svårt att frångå stadens riktlinjer.

LÄS MER:Varför tvingas vi åka till jobbet?

Stadsdirektörens interna mejl: Friska ska jobba

Hur ser stadens riktlinjer då ut? Det är naturligtvis inte helt enkelt att ha en enhetlig linje för mer än 50 000 anställda med vitt skilda yrken, men stadsdirektör Eva Hessman har ändå gjort ett försök. I ett internt mejl som skickades ut till stadens förvaltningar i slutet av förra veckan skriver hon att många verksamheter har samhällsviktiga uppdrag och att ett stort antal medarbetare inte kan utföra sina arbetsuppgifter hemifrån, samt att dessa därför behöver stöd från kollegor.

ANNONS

"Det innebär att ett stort antal medarbetare behöver vara på sina arbetsplatser" skriver Eva Hessman och fortsätter:

"För att verksamheterna ska fungera ska den som är frisk gå till jobbet."

Stadsdirektören understryker samtidigt att den som känner sig minsta sjuk ska stanna hemma, samt att anställda i undantagsfall kan ges tillåtelse att arbeta hemma även om de är friska.

"Men det gäller inte generellt för stadens alla verksamheter. Det är respektive chefs ansvar att bemanna verksamheten" skriver Eva Hessman.

Anställda kritiska: "Utsätts för smittorisk"

Flera kommunanställda som GP talat med tycker att stadens hållning är onödig och riskfylld.

– Jag förstår att de som arbetar inom omsorg och liknande behövs på plats, men vi är väldigt många som på ett utmärkt sätt kan sköta arbetet hemifrån. Jag jobbar på ett stort kontor där vi samsas om platserna, det är trångt i lunchrummet och man träffar många andra både på jobbet, på vägen dit och på vägen hem. Vi utsätts för smittorisk i onödan, säger en anställd på grundskoleförvaltningen.

En anställd på Kretslopp och vatten tycker att dennes chefer borde statuera exempel och skicka hem sina medarbetare.

– Jag trivs utmärkt och det är såklart bra att träffas på kontoret, men just nu behöver vi ett helhetstänk. Den här pandemin påverkar hela världen och vi behöver tänka på vad vi gör som individer, men också som kommun, säger den anställde.

ANNONS

På Trafikkontoret uppmanas medarbetare att anpassa sin lunch för att minska smittorisken, enligt ett meddelande som GP tagit del av. "För att hålla risken för spridning av smitta nere uppmanar vi alla att välja en bra plats och tid för lunchen", står det.

Att jobba hemifrån har dock inte varit ett alternativ för den som är frisk, erfar GP.

– I praktiken säger de ju att ”ni ska inte jobba hemma, men på kontoret kan ni inte på ett tryggt sätt fika eller äta lunch”. Det känns dubbelt, säger en anställd.

Socialsekreterare: "Kan inte följa våra egna riktlinjer"

En socialsekreterare undrar varför denne inte tillåts jobba hemifrån, när kollegor på andra håll i staden får göra det.

– Min chef säger myndighetsutövare inte får jobba hemifrån, men det går ju bra i andra stadsdelar. Det jag vill få fram är att Göteborgs stad är splittrad, stadsdelar och förvaltningar ser väldigt olika på covid-19, säger socialsekreteraren och fortsätter:

– Vi har fått också direktiv om att hålla två meters avstånd, det är svårt när våra korridorer är 1,5 meter breda. Vi kan inte följa våra egna riktlinjer och har alla tekniska möjligheter att jobba hemifrån.

Under onsdagen gick Folkhälsomyndigheten ut och skärpte uppmaningen om att arbetsgivare bör låta anställda jobba hemma om det är möjligt, något som även regeringen står bakom.

ANNONS

Flera kommunanställda som GP talat med efterlyser nu tydligare svar på varför de inte tillåts göra det.

– Jag skulle vilja ha svar på varför man tvingar alla inom Göteborgs stad att gå till jobbet när rekommendationen är en annan, säger en av dem.

HR-direktören svarar: "Inte förbjudit någon"

GP har sökt Stadsledningskontoret för att ställa den frågan. Under torsdagskvällen svarar HR-direktören Tina Liljedahl Scheel via sms.

"Vi har inte förbjudit någon att arbeta hemma, det har hela tiden varit möjligt för chef att göra bedömning om vad som är möjligt och lämpligt" skriver hon.

HR-direktören skriver vidare att många inom staden inte kan jobba hemifrån och behöver stöd av andra kollegor, som exempelvis administratörer, för att kunna utföra sina jobb. Hon skriver också att alla med minsta förkylningssymptom ska stanna hemma.

"Detta gör också att vi har en större frånvaro än normalt och behöver prioritera våra arbetsuppgifter och gå in för varandra när det behövs" skriver Tina Liljedahl Scheel.

Samtidigt berättar hon att Stadsledningskontoret, efter Folkhälsomyndighetens skärpta direktiv, kommer att gå ut med ny information till stadens chefer.

"Om chef bedömer det möjligt bör medarbetaren jobba hemifrån" skriver hon.

Enligt de förvaltningsanställda GP talat med, som hittills inte fått jobba hemifrån, verkar det nu finnas en öppning för att eventuellt kunna få göra det.

ANNONS

– Det är väl för att ni har legat på. Vi har fått information om att de nu ser över hur vi ska arbeta framåt, säger en av dem.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS