Kommunanställda demonstrerade för högre löner

På måndagen samlades medarbetare och representanter för sju fackförbund på Gustaf Adolfs torg för att demonstrera för högre löner inom välfärden.
– Vi är trötta, vi är färdiga. Man kan idag inte säga ”Jag jobbar i Göteborgs stad och jag är stolt över det”, säger Kristina Ramstedt, ordförande för fackförbundet Vision.

ANNONS
|

Drygt hundra personer har samlats på ett tryckande varmt Gustaf Adolfs torg denna måndagseftermiddag. Det är fackliga representanter och kommunanställda, främst kvinnor, i blandade åldrar.

Orsaken till folksamlingen är en manifestation, arrangerad av fackförbunden Vision, Vårdförbundet, Akademikerförbundet SSR, Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Sveriges Arbetsterapeuter och Kommunal. De har gått ihop för att demonstrera för högre löner inom välfärden.

Låga löneökningar

– Vi har sett år in och år ut att löneutvecklingen blir sämre. Det stora problemet är att stadens politiker endast avsätter 1,5 procent i budget för löneökningarna, och sedan förväntas förvaltningarna själva sticka till mer pengar om medarbetarnas lönepåslag ska bli mer än 1,5 procent. I realiteten betyder det att man ska ta pengar från de vi är till för, säger Kristina Ramstedt.

ANNONS

Hon är ordförande för Vision, ett fackförbund som representerar offentligt och privat anställda med anknytning till kommun, region och kyrka. Förutom de låga löneökningarna talar hon om problemet med löneskillnader mellan män och kvinnor.

– Både politiker och tjänstemän vet om detta. Man har utrett hur mycket det skulle kosta för varje förvaltning att göra något åt det, och att den sammanlagda siffran för Göteborgs stad skulle vara ungefär 150 miljoner. Men man gör ingenting. Vi är trötta, vi är färdiga.

Måndagen den 15 augusti samlades kommunalanställda på Gustav Adolfs torg för att demonstrera för högre löner. Kristina Ramstedt, ordförande för Vision i Göteborg, var en av arrangörerna.
Måndagen den 15 augusti samlades kommunalanställda på Gustav Adolfs torg för att demonstrera för högre löner. Kristina Ramstedt, ordförande för Vision i Göteborg, var en av arrangörerna. Bild: Thomas Johansson

Silvana Vretoska, ordförande för Kommunals äldreomsorg i Göteborg, är en av de som talar under manifestationen. Hon berättar för GP att hon är orolig inför framtiden.

– Det går inte med de här låga satsningarna, det måste till rejäla för att vi ska komma ifatt med samhället. Hyror, mat – allt ökar. Hur ska vi ha råd i så fall? Folk stannar i destruktiva förhållanden för att de inte har råd att bo ensamma. Det måste bli en ändring.

Liten uppslutning bland politiker

Både Kristina Ramstedt och Silvana Vretoska uttrycker besvikelse över att så få politiker har dykt upp på manifestationen.

– Jag tycker att det är tråkigt för jag bjöd in alla politiker till i dag, och det här bevisar ju deras syn på våra yrken. Jag tycker att de borde skämmas, säger Silvana Vretoska.

ANNONS

Men hon är tacksam över de politiker som faktiskt är på plats. Representanter från Vänsterpartiet, Liberalerna och Socialdemokraterna gör sig hörda när det är dags för ”open mic”.

– Det är inte på era axlar välfärden ska vila. Det är på göteborgarnas gemensamma axlar, och för det krävs bättre förutsättningar, säger Daniel Bernmar, oppositionsledare för Vänsterpartiet, till åhörarna.

Även Simona Mohamsson (L) talar till demonstranterna. Hon talar bland annat om löneskillnaderna mellan män och kvinnor, och vikten av att se bortom politiska gränser för att förbättra lönesituationen.

– Jag hoppas iallafall att ni som är här från Hisingen, där jag är ordförande, känner att ni har det stödet och att vi driver på när det kommer till socialsekreterarnas rätt att ha en skälig lön, säger hon avslutningsvis, vilket väcker en del reaktioner från åhörarna.

Avslutningsvis talar Socialdemokraternas oppositionsråd Jonas Attenius och Marina Johansson.

– Det vi behöver bli bättre på är att tillföra ekonomiska resurser. Då behöver jag som politiker se till att det når hela vägen ut. Det bästa vi kan göra är att prata med de fackliga representanterna och verkligen ha en nära samverkan. Vi måste följa upp. Ibland har i nöjt oss med att fatta beslut i det här huset, säger Jonas Attenius och nickar mot stadshuset.

ANNONS

LÄS MER:Färre byråkrater ska ge fler undersköterskor

LÄS MER:Attenius, vi är inga byråkrater – vi är demokratins väktare

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS