Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Kommunanställd turistade i Kazakstan – med lön

Kommuntjänstemannen åkte på en privat kamelresa i Kazakstan – med lön från kommunen. Några månader senare beviljades hans medresenär, initiativtagaren till Angereds kamelcenter, 100 000 kronor i kommunala bidrag.

Som GP berättat tidigare har Angereds kamelcenter, trots att det fortfarande bara är en idé på pappret och saknar bygglov, redan beviljats över en miljon kronor i bidrag från bland annat Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen. Hittills har pengar gått till att köpa souvenirer och staket, samt till att sälja kamelmjölk med olagliga påståenden om att det motverkar tumörer och lär vara bra mot autism. 

Men kamelcentrets representanter har också hunnit med att göra flera studieresor. Bland annat till Almaty i Kazakstan där en konferens för personer inom kamelindustrin pågick i juni 2015.
 

Åkte på utflykter

– Vi var där i tio dagar sammanlagt. Vi träffade kamelforskare och entusiaster, knöt kontakter och åkte på utflykter, säger kamelcentrets initiativtagare Géza Nagy som åkte på resan med kollegor.

När GP går igenom bilder från Kazakstan-resan på sociala medier ser vi dock att även en kommunal tjänsteman finns med på flera av bilderna. Mannen var tidigare ansvarig för att hjälpa bland annat Angereds kamelcenter med rådgivning samt med kontakter inom kommunen.
 

Tjänstemannen: "Var där privat"

– Jag var med under hela resan i Kazakstan. Man jag var där privat och bekostade allt själv. Jag var privat intresserad av kamelbranschen, säger tjänstemannen när GP ringer upp.

När vi begär ut tjänstemannens lönespecifikation från den aktuella perioden framgår det dock att han inte tagit ut någon semester och därmed fått full lön under dagarna han turistat i Kazakstan.

Om det var en privat resa, varför har du inte tagit ut semester?
– Det var ett misstag. Jag hade flextid att ta ut men redovisade inte det i min lönerapportering.
 

Beviljades 100 000 i bidrag

Några månader efter resan till Kazakstan beviljades kamelcentret 100 000 kronor i bidrag från tjänstemannens arbetsgivare, Business Region Göteborg. Tjänstemannen ska inte själv ha varit officiellt inblandad i bedömningen av det specifika bidraget men säger samtidigt att han hjälpt kamelcentret med kontakter i syfte att hitta finansiering till projektet. 

En som upprörs över resan är en privatperson i Angered som flera gånger sökt bidrag för att bilda en lokalförening.

– Det känns inte bra. Varför ska tjänstemännen favorisera vissa föreningar som de känner? Alla borde beviljas på lika villkor, säger mannen som inte vill ha med sitt namn i GP.
 

Chefen: "Ett misstag"

Den aktuelle tjänstemannen säger dock att han är självkritisk.

– Jag förstår att det kan sticka i ögonen på andra föreningar. Det ser kanske inte så bra ut, säger tjänstemannen.

Hur lämpligt är det att du som tjänsteman åker på en privatresa till Kazakstan med en aktör som samtidigt ansöker om bidrag?
– Så här i efterhand förstår jag att det är olämpligt. Jag borde ha hållit en armlängds avstånd från den här aktören i min roll som tjänsteman.

Även tjänstemannens chef på Business Region Göteborg är kritisk mot agerandet.

– Överenskommelsen var att han kunde göra resan på sin fritid, inte på uppdrag av oss. Att han inte tagit ut semester ser inte bra ut. Men jag har pratat med honom och det ska ha varit ett misstag, säger chefen.
 

Skänkte husvagn – som brann upp

Det är dock inte bara den aktuella tjänstemannen som engagerat sig privat för kamelcentret. Enligt uppgifter till GP ska en annan tjänsteman på kommunen ha skänkt en husvagn till kamelcentret. Samme tjänsteman har i olika sammanhang förordat det kritiserade kamelcentret.

– Jag hade tänkt skrota husvagnen men skänkte den till kamelcentret i stället. Så ja, det gjorde jag. Sen var det tyvärr några ungdomar i Angered som tände eld på den. Så den finns inte kvar, säger tjänstemannen när GP ringer upp.

Är det enklare att få bidrag om man har en privat relation med er tjänstemän?
– Jag skulle inte säga att vi har en privat relation. Och det är klart att man kan tro det. Men så är det inte, vi behandlar alla föreningar lika.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.