Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunala Älvstranden utveckling förstår inte alls hur stadsbyggnadskontoret kunde räkna med att detaljplan för delar av Frihamnen skulle kunna antas under året.

Kommunal oenighet om planer för Frihamnen

Älvstranden utveckling ställer sig frågande inför stadsbyggnadskontorets tal om en försening i Frihamnen. – Det har aldrig varit aktuellt att anta planen i år, säger vd:n Lena Andersson.

I gårdagens GP förklarade stadsbyggnadskontoret att man inte skulle nå årsmålet för antalet bostäder i antagna detaljplaner på grund av en försening i Frihamnen. På det kommunala bolaget Älvstranden utveckling togs påstående emot med stor förvåning.

– Ett antagande i år har aldrig någonsin varit aktuellt. Vi har pratat om kvartal tre 2018, säger Lena Andersson.

1000 eller 3000?

Stadsbyggnadskontorets mål var att under 2017 anta detaljplaner med totalt 6 500 bostäder.

Nu säger den senaste prognosen att man kommer att hamna på 4 400. I den uppföljningsrapport kontoret lagt fram till byggnadsnämnden framgår att 1 000 har fallit bort i Frihamnen. Den siffran nämnde också stadsbyggnadsdirektören Agneta Hammer på presskonferensen efter nämndens sammanträde. 

Senare lät hon dock hälsa via sin kommunikationschef att det i själva verket var planer om 3 000 bostäder i Frihamnen där planen inte kommer att bli antagen under året. Förseningen i Frihamnen skulle därmed bära hela skulden till att stadsbyggnadskontoret inte nådde upp till sitt årsmål – en uppgift som alltså inte alls stämmer överens med den information som politikerna fick i uppföljningsrapporten.

Så, hur hänger det här ihop?

Tänkte dela upp

Martin Storm är planchef på stadsbyggnadskontoret. Han började sin anställning i kommunen under våren och säger att man vid den tidpunkten insett att man inte skulle hinna med att få igenom detaljplanen för den första etappen under året.

– Då var tanken att vi tillsammans med Älvstranden kunde bryta ut en mindre del, på 1 000 bostäder. Om vi fått iväg den för granskning före sommaren hade vi kunnat godkänna den planen före jul. Men vi är inte klara med avgränsningen, så vi kommer missa alla under året, säger han.

Det som först kunde blivit 3 000 förvandlades under våren till 1 000 – och i slutändan blev det ingenting alls.

Någorlunda begripligt, om man bortser från att det, enligt Älvstranden utvecklings vd, överhuvudtaget aldrig varit aktuellt att anta planen i år.

– Nej, det måste handla om en missuppfattning, säger hon.

Vad man däremot i alla fall till viss del är ense om är att det finns ett bekymmer med exploateringsekonomin. Enligt Lena Andersson har Älvstranden tvingats tänka om vad gäller Lundbybassängen, den del av Frihamnen som ligger närmast Lindholmen och som ligger sist i exploateringen. 

Tanken var att den skulle fyllas igen och bebyggas, men där han man ändra sig av geotekniska skäl. Det leder till vissa ommöbleringar i helheten för att få ihop projektet, säger Lena Andersson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.