Mannen ryckte åt sig en kniv från knivstället på väggen och högg ner restaurangägaren. Nu döms han till åtta års fängelse för mordförsök. Bild: Polisen
Mannen ryckte åt sig en kniv från knivstället på väggen och högg ner restaurangägaren. Nu döms han till åtta års fängelse för mordförsök. Bild: Polisen

Knivdrama på pizzeria – högg chefen i ryggen

Lönebråket i restaurangköket slutade i ett mordförsök. En deltidsanställd medarbetare anklagade ägaren för att vara skyldig honom 20 000 kronor.
När han i stället blev erbjuden att låna samma summa högg mannen en kniv i ryggen på sin chef – som var centimeter från att dö.

Dådet inträffade i början av november på en välbesökt pizzeria på Hisingen. På plats under brottet fanns också flera vittnen.

Dispyten gällde ersättning för utfört arbete.

Enligt utredningen menade arbetstagaren att han haft en heltidstjänst i mer än ett halvår.

Ägaren, å sin sida, påstod att det handlat om några enstaka pass under en kortare tidsperiod.

– Jag jobbade där för att de lovade mig ett arbetstillstånd. Jag upplevde att jag var i en beroendeställning. Arbetsmiljön var dålig. Fläktarna fungerade inte. Jag fick arbetsskador, konstaterade den 40-årige mannen inför rätten.

Levt som papperslös

Redan 2018 hade han fått ett avvisningsbeslut från Migrationsverket och därefter hållit sig undan och levt som papperslös.

Den aktuella dagen gick mannen för att träffa chefen och kräva honom på 20 000 kronor. Ägaren föreslog i stället ett lån på samma belopp.

Under rättegången hävdade arbetstagaren – för första gången – att han blivit slagen i ansiktet, något som resulterat i två lösa tänder.

Varför har du inte nämnt detta tidigare? undrade åklagaren.

– Ingen frågade mig om det, svarade 40-åringen.

Slängde kniv i sjön

Under tumultet, vilket vittnena bekräftar, ryckte mannen åt sig en kökskniv från ett knivställ på väggen och stack chefen i överkroppen.

Vapnet slängde han sedan, enligt egen utsago, i en sjö.

40-åringen gjorde entré inför övervakningskameran och lämnade samma väg. Efter sig lämnade han ett blodigt restaurangkök och en svårt skadad ägare. Bild: Polisen
40-åringen gjorde entré inför övervakningskameran och lämnade samma väg. Efter sig lämnade han ett blodigt restaurangkök och en svårt skadad ägare. Bild: Polisen

Utifrån det rättsmedicinska protokollet var offret nära att avlida av skador på inre organ, liksom av en efterföljande infektion.

– Det var han som attackerade mig. Efter händelsen har jag känt mig som om jag vore död. Jag orkade inte gå utomhus på två månader. När jag var sjukskriven låg jag i sängen nästan hela tiden, berättade den knivhuggne chefen under förhandlingen.

Livstids utvisning

40-åringen har erkänt våldsutövandet men ansett att han agerat i nödvärn och att han på grund av "en lång historik av exploatering" inte kunnat besinna sig.

Genom sin advokat har han också yrkat på att en eventuell fällande dom borde rubriceras som grov misshandel.

Detta har tingsrätten inte alls lyssnat på utan dömer 40-åringen till åtta års fängelse för mordförsök och livstids utvisning från Sverige.

Restaurangägaren tillerkänns ett skadestånd på sammanlagt 257 990 kronor.

LÄS OCKSÅ: Teorin: Intern gängkonflikt kan ligga bakom skjutning i Askim

LÄS OCKSÅ: Gängmän häktade efter skottlossning i Örgryte

LÄS OCKSÅ: Man i 25-årsåldern skjuten i Strömmensberg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.