Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/13

Knivbråk vid skola i Göteborg

Sex högstadieelever har skadats efter ett misstänkt knivslagsmål vid Bergsjöskolan i Göteborg. Samtliga skadade har körts med ambulans till sjukhus för kontroll. En person uppges vara allvarligt skadad. – Det kan vara en intern uppgörelse mellan de skadade. Bråkar man med stickvapen kan man både bli skadad själv och skada andra, säger Stefan Gustafsson på polisen.

Ett större knivbråk inträffade vid lunchtid på måndagen i närheten av Bergsjöskolan i Göteborg. På skolan går elever från förskolan till årskurs nio. 

Enligt polisen skadades sex personer i bråket. Enligt polisen har samtliga personer skadats med något form av tillhygge, troligtvis av en eller flera knivar. 

Inga av de skadade personerna har enligt polisens uppgifter drabbats av livshotande skador. En av eleverna vårdas dock för allvarliga skador. 

– En person ska vara allvarligt, men ej livshotande skadad, säger Stefan Gustafsson. 

I bråket ska en person ha blivit stucken i buken, en annan i ryggen, en tredje i en arm medan de övriga tre ska ha fått lättare skär- eller stickskador. 

– Bråket har startat på Rymdtorget i närheten av skolan och sedan har de skadade tagit sig till Bergsjöskolan, berättade polisens presstalesman Hans Lippens timmarna efter bråket.

Kort efter det första larmet uppgav han att en av de skadade är en ung man. 

– Han har körts till sjukhus för kontroll efter att ha blivit lindrigt knivskuren. Vi har inte riktigt fått klarhet i vad som här hänt ännu, berättade polisens presstalesman Hans Lippens. 

Skadade är högstadieelever

Senare uppgav polisen att totalt sex personer skadats i bråket och att samtliga har körts i ambulans till sjukhus. 

Enligt Maria Kempe Olsson, som är rektor för förskolan och upp till årskurs sex på Bergsjöskolan, är det högstadielever som har skadats. 

Hon berättar att skolan har startat upp en krisgrupp för att prata med sina elever om händelsen. 

– Krisgruppen pratar med eleverna och polisen och visar dem till rätt platser. Vi planerar också framåt kring hur vi ska ta emot eleverna imorgon. Vi ser väldigt allvarligt på detta. Vi har gjort vårt bästa för att samarbeta med polisen och behålla lugnet på skolan och vi är många vuxna som tar hand om eleverna och svarar på deras frågor, säger Maria Kempe Olsson.

Jakt efter gärningsmännen

Polisen uppgav timmarna efter bråket att de misstänkta gärningsmännen vara några år äldre än de skadade och att de misstänkta gärningsmännen inte är elever på skolan.

Vid 15-tiden på måndagen tonade polisens presstalesman Stefan Gustafsson ner uppgifterna om att gärningsmännen skulle vara äldre än de målsägande. Istället menar han att de skadade både kan vara målsägande och gärningsmän. 

– I början är det alltid kaotiskt och det kommer in en mängd olika vittnesuppgifter. Efter några timmar klarnar bilden och vi tror oss veta att de här individerna har varit i bråk med varandra på Rymdtorget. Bråkar man med stickvapen kan man både bli skadad själv och skada andra, säger Stefan Gustafsson. 

Gustafsson utesluter dock inte att det kan vara som polisen först uppgav att det finns andra gärningsmän. 

– Bilden klarnar mer och mer, men vi har ännu inte hela bilden klar för oss om vad som har hänt, men vad det verkar så ska det alltså vara en konflikt mellan ungdomarna, säger Gustafsson. 

Enligt polisen utbröt själva slagsmålet vid 11.30-tiden på måndagsförmiddagen. Drygt en timme senare larmades polisen om händelsen.

– Det är först då vi larmas till platsen. Just nu är det lugnt på skolan. Vi är på plats och fortsätter att samla in information om vad det är som egentligen har hänt, sa Gustafssons kollega Hans Lippens kort efter larmet. 

Polisen har under måndagen sökt efter misstänkta gärningsmännen som enligt vittnen lämnade skolan tio minuter innan polisen fick larmet klockan 12.34. 

Upp till fem gärningsmän 

En av de misstänkta männen uppgavs då har burit en blå dunjacka och de övriga två bar svarta jackor.

– Vi har uppgifter på att det ska handla om tre eller upp till fem gärningsmän. Vi har fått lite olika uppgifter. Vi fortsätter att samla in information och håller målsägandeförhör och vittnesförhör och vi kommer även att följa med de skadade till sjukhuset, berättade Hans Lippens. 

Person inhämtad till förhör

Vid 17-tiden hade ingen gripits misstänkt för det misstänkta knivbråket som rubriceras som grov misshandel. Motivet till bråket är för polisen i nuläget okänt.  

– Vi håller fortfarande på att höra de iblandade, säger Stefan Gustafsson vid 17.30-tiden. 

Sökt med hundar 

Polisen spärrade under eftermiddagen av ett område vid Rymdtorget där knivbråket ska ha ägt rum.

– Vi har inte hittat något brottsverktyg än. Vi har hundpatruller i området som är ute och söker. Jag vill betona att bråket inte har inträffat på själva skolan vilket vi först fick till oss. Skolan har varit behjälpliga då bråket inträffat i närheten av skolan, berättade Hans Lippens efter bråket. 

Vid 17.30-tiden hade polisen vad presstalesmannen Stefan Gustafsson då kände till inte hittat något vapen. 

GP:s reporter vid platsen berättade under eftermiddagen att området som polisen spärrade av ligger precis intill en gång in mot ett bostadsområde alldeles intill skolan. 

– Det är ganska lugnt vid platsen. När vi kom hit såg jag en ensam kille ligga på en bår inne i en ambulans. En annan kille leddes in i en ambulans med ett bandage på armen. Inga personer ska vara allvarligt skadade av den informationen vi har fått på platsen, berättade GP:s reporter Ulrika Karlsson. 

Mest läst