Anders Söderström blir serverad gulash av Kristian Markisz.
Anders Söderström blir serverad gulash av Kristian Markisz.

Knökat med kalaskäk på Kulturkalaset

ANNONS
|

- Jag ska besöka det polska tältet och äta antingen pierogi eller bigos. Jag är själv från Polen, och har inte ätit det sedan jag var där och hälsade på i maj, säger Grazyna Wetterling.

Den polska jägargrytan hon längtar efter är en blandning av vitkål, fläskkorv, surkål och tomatsås. Och det är ingen brist på mastiga rätter på den internationella matmarknaden på Gustaf Adolfs torg.

- Jag är på väg till Tyskland för att segla med Götheborg. Bussen går om ett par timmar, så jag tänkte fylla på med lite mat, säger Anders Söderström innan han hugger in på sin rykande varma gulash.

ANNONS

Läs också:Mycket att göra för både stora och små

I skuggan på rådhustrappan trängs hungriga matgäster med ännu hungrigare duvor. Angelika Foss har slagit sig ned med en låda nasi goreng och en påse friterade grönsaker.

- Egentligen hade jag siktat in mig på crêpes, men jag bestämde mig för något matigare. 80 kronor kostade det och då ingick dryck.

Vid en snabb jämförelse av priserna i de olika tälten, vagnarna och stånden verkar just 80 kronor vara den magiska siffran för den som vill mätta magen under årets Kulturkalas.

Ovanpå food trucken med den klart längsta kön vajar grekiska flaggor. Johanna Alto och Adam Peterson har ungefär 30 personer framför sig, men de tänker inte ge upp.

- Vi har faktiskt inte ens kollat menyn, men en lång kö brukar vara ett gott tecken på att maten är bra, säger Johanna Alto.

- Det passar fint med grekiskt nu när det har blivit lite medelhavsklimat här. Och så blir det en försmak av resan till Grekland om två veckor, säger Adam Peterson.

De besökare som är inställda på något sött, har lika mycket att välja på. Mjukglass, våfflor, churros och baklava går som smör i solsken. På Kungstorget säljer Linnéa Sjöberg små japanska glassbakelser, mochi. De ser ut som pastellfärgade, tillplattade golfbollar och finns i över 20 smaker.

ANNONS

- Min favorit är litchi eller choklad och jordnötssmör. Inuti är det gräddglass, och utanpå är det sötad rispasta, alltså mochi. I går sålde vi 3 000 stycken.

En hel del mat, dryck och sötsaker ska hinna slinka ner under helgen. Blir munnen trött kan ett besök till fluorbaren i Bältespännarparken vara på sin plats.

- Det är många som passar på att komma förbi och skölja. Jag tror att folk känner efter ett tag att man äter hela tiden, så hos oss är det happy hour, säger Folktandvårdens tandläkare Britt-Marie Persson.

Hungrig: här kan du käka

* Bältespännarparken: Mat och dryck 12.00 - 00.00 fredag-lördag, 12.00 - 18.00 söndag

* Gustaf Adolfs torg: International street market 10.00 - 20.00 fredag-lördag, 10.00 - 18.00 söndag

* Kungstorget: Mat och dryck 12.00 - 00.00 fredag-lördag, 12.00 - 18.00 söndag

* Stora Teatern-området: Mat och dryck 12.00 - 00.00 fredag-lördag, 12.00 - 18.00 söndag

* Trädgårdsföreningen: Mat och dryck 12.00 - 19.30 fredag-lördag, 12.00 - 18.00 söndag

ANNONS