Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Klockan 23.42.02 kom första samtalet till SOS Alarm

GÖTEBORG: Den 29 november 1998, klockan 23.42.02, kom det första samtalet till SOS Alarm. Några timmar senare hade hela världen fått klart för sig vidden av katastrofen.

63 pojkar och flickor dog i den våldsamma diskoteksbranden på Hisingen, ytterligare runt 200 skadade.

Larmoperatören uppfattade först ingen tydlig adress från den desperata tonårstjej som ringde. Makedoniska föreningen nämndes. Tillsammans med en kollega lyckades han fastställa adressen till Backaplan eller möjligen Backateatern.

Efter sju minuter och 48 sekunder anlände akutstyrkan från Lundby brandstation. Insatschefen skrev i sin initialrapport:

”Platsen upplevdes som ett fullständigt kaos. Ambulansorganisationen var inte tillräcklig för att kunna hantera en sådan masskadesituation. Bussar begärdes in för att transportera de lättare skadade”.

Reine Carlsson och Alf Segrén var de första två rökdykare som skickades in i den eldhärjade fastigheten. Där landade de i sin allra värsta mardröm.

Unga festdeltagare ryckte och drog, klöste och slog, allt för att bli hjälpta ur en lokal med bara en enda trång utgång.

”Tar ett kliv in genom fönstret. Jag hamnar i ett hav av barn och ungdomar. Har svårt att greppa det jag ser, men förstår att jag befinner mig i en katastrof och att den är NU!”, skriver Reine Carlsson i sin bok Ett steg mellan liv och död.

Det visade sig snabbt att branden var anlagd. Men det dröjde 14 månader innan utredarna lagt pusslets alla bitar. Den slutna gruppen, under ledning av chefsåklagare Ulf Norén och kommissarie Leif Rundberg, hade då jobbat mer eller mindre dygnet runt.

I januari och februari 2000 häktades fyra misstänkta, den äldste 20 år.

Tre av dem hade nekats inträde på allhelgonadiskot, den fjärde öppnade då en bakdörr och släppte in de övriga.

Där, i en mörk kulvert en våning under dansgolvet, tände de elden. Lågorna spred sig via gamla stolar och de skyldiga flydde därifrån utan att varna någon annan.

”Jag läste om det på text-tv på natten. Och direkt så mådde jag så dåligt att jag gick ut och spydde”, förklarade en av killarna i förhören.

Det definitiva genombrottet var delvis konsekvensen av ett barndomsminne.

Den ledande 19-åringen kallade, utan förvarning, till sig den erfarna förhörsledaren Harriet Persson och berättande rakt av om hela händelseförloppet.

Orsaken till att han erkände för just henne?

”Jag tycker om Harriet. Hon är så lik en bambatant på min grundskola i Tuve, som alltid brukade ge mig lite extra mat ...”, svarade han själv när polisen frågade.

Under rättegångarna, som av utrymmesskäl ägde rum i Svenska Mässan, klev en oväntad aktör in på scenen. Målsägandebiträdet – han som företrädde alla de som förlorat en son, dotter, syster, bror eller ett barnbarn – gav domstolsförhandlingarna själ och hjärta.

Thomas Bodström var relativt okänd som advokat, men åtminstone halvkänd som före detta allsvensk fotbollspelare.

Två månader efter domen i hovrätten utsågs han överraskande till ny justitieminister. Bodströms engagemang för Backabrandens offer hade gjort honom så populär att han fick plats i regeringen.

De unga männen dömdes till åtta, sju och sju års fängelse respektive tre års sluten ungdomsvård.

Alla fyra är kvar i Västsverige.

• Den som fälldes som huvudansvarig åtalades i december 2012 för snatteri. Utredningen lades ner så sent som i förra veckan eftersom brottet passerat sin preskriptionstid.

I belastningsregistret finns annars enbart trafikförseelser och ett ringa narkotikabrott.

• En annan i kvartetten fick strafförelägganden 2007 (dopningsbrott) och 2008 (grov olovlig körning). Han avtjänade vid den tidpunkten ett 18 månaders straff för bland annat för innehav av 17 gram heroin.

• En tredje i gruppen figurerar inte några officiella sammanhang. Har skyddade person- och adressuppgifter. Lever ihop med sambo och en liten dotter.

• En fjärde bor i Angered och var så sent som i somras arbetslös.

Ingen av dem har, enligt polisen, utsatts för några vedergällningsattacker.

– Om så skett, hade vi vetat det.

2008 restes ett permanent minnesmonumentet, utformat av konstnären Claes Hake. I blankpolerad granit står nu de 63 namnen inristade i guldskrift.

Till den platsen, utmed Hjalmar Brantingsgatan, kommer folk att åka i kväll för att tända sina ljus.

I kväll avgår också ett fackeltåg från Gustav Adolfs torg till brandplatsen. Tåget startar 21.45 och klockan 23.42 hålls en tyst minut i minneslokalen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.