Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Henrik Garbergs (t.v) och Göran Boardy åtalas nu för brott mot luftfartslagen. De nekar till brott och anser att de agerat i enligt nödrätten. Bild: Privat/Olof Ohlsson
Henrik Garbergs (t.v) och Göran Boardy åtalas nu för brott mot luftfartslagen. De nekar till brott och anser att de agerat i enligt nödrätten. Bild: Privat/Olof Ohlsson

Klimatprotest fördröjde SAS-flygning – Henrik och Göran åtalas

Miljöaktivisterna Göran Boardy och Henrik Garbergs, som tillhör organisationen Extinction Rebellion, åtalas för brott mot luftfartslagen.
Männen försenade i somras en inrikes SAS-flygning genom att ställa sig upp i mittgången och genomföra en fredlig klimatprotest.

Det var i slutet av juni som Boardy och Garbergs, båda hemmahörande i Göteborgstrakten, köpte biljetter och klev ombord på en flight mot Stockholm.

De hade förberett sin aktion och förhindrade en start från Landvetter flygplats eftersom att de – under uppskattningsvis fem minuter – inte lydde kaptenens order om att sitta ner och spänna fast säkerhetsbältena.

Handlade enligt nödrätt

– Syftet var att få ut budskapet. Vi har fredligt försökt att protestera för att få fram det, men utan framgång. Vi bestämde oss istället för att gå en annan väg genom att bryta mot samhällsnormerna. Jag anser att jag agerade i nödrätt, säger Henrik Garbergs.

Och vad var budskapet?

– Att människor ska lyssna och lita på vetenskapen, att regeringen ska arbeta mer för att minska utsläppen och att vi tar klimatkrisen på största allvar.

De läste upp sitt budskap från ett på förhand nedskrivet manus. Bild: Polisen
De läste upp sitt budskap från ett på förhand nedskrivet manus. Bild: Polisen

Garbergs tillägger att Extinction Rebellion är en ickevåldsrörelse.

När en av passagerarna som greppade tag om hans arm, tog han sig loss eftersom han upplevde mannen som hotfull.

I övrigt förekom ingen kontakt med någon av de andra i planet.

Riktat mot flyget

Protesten var delvis riktad mot flygindustrin.

– Det var för att få uppmärksamhet då miljarder av kronor går till flyget och den fossila industrin, vilket är vansinne. Det är inget som görs åt det, konstaterar Göran Boardy.

Tillsammans skrev de båda en längre debattartikel i GP, veckorna efter demonstrationen, för att förklara sitt uppträdande.

LÄS MER: Därför stoppade vi SAS-flyget på Landvetter

Paret livesände också sin demonstration inifrån kabinen. Den avbröts inte förrän personalen tillkallade vakterna, som eskorterade de båda männen tillbaka in i avgångshallen.

Skrevs ner

Polisen skrev omgående ner misstankarna från luftfartssabotage till den lindrigare brott mot luftfartslagen.

SAS har ställt ett ersättningsyrkade på 15 000 kronor, en summa som bolaget anser motsvara kostnader för utrednings- och rapportarbete i samband med händelsen.

Extinction Rebellion (XR) uppger sig vara en internationell rörelse som ”använder fredlig civil olydnad för att uppnå radikal förändring i syfte att dämpa risken för en ekologisk kollaps”.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.