Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Klimataktivister blockerade trafiken på Linnéplatsen

Klimatrörelsen Extinction rebellion genomförde under lördagseftermiddagen en trafikblockad vid Linnéplatsen i centrala Göteborg, som en del av flera på förhand planerade aktioner i området för att uppmärksamma miljön.
Blockaden ledde till omfattande trafikpåverkan på platsen, men upplöstes vid 18.30-tiden av polis.

Mellan torsdagen den 16 juni och söndagen den 19 juni har klimatrörelsen Extinction rebellion planerat flera aktioner runtom i Göteborg. Bland annat genomfördes en miljömarsch genom Majorna och en blockad av Skarvikshamnen på fredagen.

Men under lördagseftermiddagen inträffade ytterligare en blockad, denna gången av trafiken på Linnéplatsen.

Fakta: Extinction rebellion

Extinction rebellion (XR) är en internationellt klimatrörelse som enligt egen utsago använder sig av civil olydnad utan våldsinslag i syfte att uppmärksamma miljön.

Under valåret 2022 genomför de en rad aktioner för att tvinga politiker att ta klimatfrågan på allvar, däribland klimataktionen ”Göteborgsupproret” som pågår mellan den torsdagen den 16 juni och söndagen den 19 juni.

Omfattande trafikpåverkan på platsen

Trafikblockaden inleddes klockan 17 då aktivisterna ställde sig på gatan med banderoller och sjöng, vilket ledde till omfattande trafikpåverkan vid platsen. Enligt nätverket själva inträffade aktionen för att man ville uppmärksamma klimatet.

– Sverige har lovat att stoppa nya fossila subventioner till 2023, ändå har de statliga fossila subventionerna istället ökat i år samtidigt som klimat- och miljöbudgeten halverats. Vi måste visa att statens agerande inte är okej och att vi är redo för den omställning som behöver ske., säger Elvira Ljungberg, aktiv i Extinction rebellion.

Trafiken till och från Linnéplatsen stod under långa stunder helt still, med undantag för bussarna och spårvagnarna från hållplatsen som lämnades fri lejd de bilar som av poliser på platsen uppmanades att vända vid spårvagnsspåren.

– Det verkar vara någon form av blockad där, men jag har inget mer från platsen annat än att det är pågående och att det verkar vara lugnt. Men det är mig veterligen inget de har sökt tillstånd för, säger Fredrik Svedemyr, polisens presstalesperson i region Väst, vid klockan 17.

Emelie Ribeiro
Emelie Ribeiro är aktiv i Extinction rebellion och var en av dem som deltog i blockaden. Bild: Thomas Johansson

”Kommer sätta mig på gatan och inte lyda”

Emelie Ribeiro var en av dem som deltog i blockaden. Extinction rebellion utför enligt egen utsago civil olydnad utan våldsinslag.

– Och när polisen ber oss att gå härifrån så kommer jag att sätta mig på gatan och inte lyda det, berättar hon.

Vad är tanken bakom det?

– Vi befinner oss i en enorm kris. Sverige har lovat att stoppa subventionerna till fossilindustrin till 2023, men det har de inte gjort. Istället har det ökat och det kan ju inte fortgå. Så därför gör vi detta, för att det här är sista vägen ut, säger Emelie Ribeiro.

Polisen lyfter undan aktivister

Vid 18.30-tiden kom ett stort antal poliser till Linnéplatsen och uppmanade demonstranterna att lämna platsen.

Flera personer som stod vid ett av övergångsställena la sig då raklånga på marken, varpå poliser omedelbart närmade sig dem och lyfte bort dem till sidan av körbanan.

Sist kvar av dessa blev en ung man med megafon som satt och talade från ett hemmabyggt trätorn, men även han blev efter en kort stund bortförd av polis.

Nästa etapp för poliserna blev sedan ett gäng som hade limmat fast händerna vid en militärgrön jolle i cirkulationsplatsen. Men med hjälp av en burk lösningsmedel kunde poliserna snabbt lösgöra och flytta på dem.

”Bestämt oss för att upplösa manifestationen”

Fredrik Svedemyr bekräftar att polisen bestämt sig för att skingra blockaden.

– Vi har bestämt oss för att upplösa manifestationen. Demonstranterna har fått en ordningsordnande befallningen att flytta sig till en annan plats, men vissa har valt att inte hörsamma ordningsmakten och då blir de anmälda, säger han.

Strax efter klockan 19 ska samtliga demonstranter ha avlägsnats från platsen och trafiken återigen ha släppts på.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.