Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Klimakteriet firas med en egen dag

GP:s Malin Clausson förklarar varför internationella klimakteriedagen firas på bland annat Världskulturmuseet.

I dag, lördag är det internationella klimakteriedagen. Varför behövs en sådan dag?

– För att många kvinnor lider i det tysta och skäms under övergångsåldern.  Och för att okunskapen är jättestor kring vad som egentligen händer i kroppen under den här perioden. De flesta vet bara att man inte längre kan få barn, att man kan få vallningar och att mensen upphör. Att denna rubbning i hormonbalansen som det faktiskt handlar om också kan ge hjärtklappning, sömnsvårigheter och depression är inte alls lika välkänt. Så många förstår inte ens när de hamnar i klimakteriet att det faktiskt är det som håller på att hända. Man söker kanske vård för att hjärtat rusar, men inte heller inom vården är det givet att den man möter kopplar det till klimakteriet. Att man kan drabbas redan i 30-årsåldern är inte heller ett så känt faktum. Så poängen med själva dagen är väl helt enkelt att den kan bidra till ett öppnare samtal om klimakteriet. Ett ökat fokus på något som hör livet till, men som vi helst blundar för. Det är fult att åldras i vårt samhälle, man ska helst ska vara ung och kåt hela livet. Men för att lyckas med det får man ju tyvärr dö alldeles för tidigt.

Vad har du för koppling till dagen?

– Jag har gjort en bok om klimakteriet tillsammans med mina kollegor på GP, Katharina Johansson och Lisa Thanner. Det är en intervjubaserad digital bok, i form av en app för Ipad, där kvinnor med olika kulturell och etnisk bakgrund berättar om sina erfarenheter och ger personliga tips och råd till varandra. Boken uppdateras med jämna mellanrum, som en växande kunskapsbank, eftersom den som läser och vill delge sin historia kan kontakta oss för en intervju. Även medicinsk expertis tillfrågas i boken. Där kan man också läsa vad män inte vet om klimakteriet och vad de inte heller vet om sin egen motsvarighet – andropausen. Boken heter Det går över på svenska och The Change på engelska. Det var under arbetet med den som vi själva upptäckte att den internationella klimakteriedagen existerar sedan några år.

Vad tror du är det största missförståndet om klimakteriet?

– Att man blir en sur kärring. Många är istället ganska glada över:

1. Att mensen försvinner

2. Att de kan ha sex utan att riskera graviditet

3. Att de med åldern känner sig säkrare på sig själva och inte bryr sig så mycket om vad andra tycker och vågar säga ifrån.

Kommer du att fira i dag?

– Absolut! Det blir klimakteriekalas på Världskulturmuseet klockan 13 med musik, bubbel, ballonger och fiskedamm – och framträdande av skådespelerskan och musikern Åsa Gustafsson – på temat förstås – samt en härligt och öppet snack om klimakteriet förstås. Kanske både skratt och tårar, som det brukar bli på riktiga kalas.

Så här når du appen Det går över

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.