Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/9

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Klassiska Lisebergsattraktionen skrotas

Valkyria och Loke tar plats - men samtidigt skrotas den klassiska åkattraktionen Sagoslottet i slutet på sommaren. – Barnen i den målgruppen känner knappt igen sagorna, säger Katarina Warnström, presskontakt vid Liseberg. Samtidigt flyttas en annan klassiker, Slänggungorna, till en helt ny plats.

I samband med att de nya attraktionerna Loke och Valkyria flyttar in på nöjesparken Liseberg påverkas klassikerna Slänggungan och Sagoslottet, detta eftersom Valkyria kommer att täcka det område där attraktionerna i dag ligger, något som Göteborg Direkt för först med att uppmärksamma.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vi vill att parken påverkas så lite som möjligt av Valkyria-bygget, därför är tidsplanen lagd så att de publika delarna kommer att tas i anspråk så sent som möjligt och att just dessa attraktioner plockas ner har med deras placering att göra, säger Katarina Warnström, presskontakt vid Liseberg.

LÄS MER: Här är Lisebergs nya vrålåk

Klassikern skrotas

Det klassiska Sagoslottet skrotas och Slänggungan kommer att flytta en bit bort i slutet av sommaren.

Sagoslottet tillverkades 1968 och består av 15 gondoler som åker under en upphängd skena. Under åkturen på slottet presenteras olika sagor för besökarna. 

– Vi har planer på att så småningom göra något som liknar just Sagoslottet, när man åker in i ett mörkt hus, men vi ska göra den bättre om några år. Sagoslottet har varit med väldigt länge och barnen i den målgruppen känner knappt igen sagorna, säger Katarina Warnström och fortsätter:

– Slänggungan flyttas för bansträckningen av Valkyria. Rent tekniskt sett så kommer Slänggungan att vara en annan slänggunga. Den kommer att vara lika klassisk och vacker, men i en nyare variant.

Förändringen av de nostalgiska åkattraktionerna kommer att ske i slutet på sommaren, mellan augusti och september. I april 2018 förväntas Slänggungan stå på sin nya plats.

LÄS MERLiseberg öppnar – utan nya attraktionen

"Inte riktigt 2017"

Enligt Katarina Warnström har nostalgiska Sagoslottet länge stått på kö att förnyas.

– Kvalitétsmässigt är den inte riktigt 2017. Det är jättespännande att barnen kommer att få en ny upplevelse, säger hon.

I ett inlägg på Lisebergs facebook som handlar om förändringar har man fått över 30 000 reaktioner, men enligt Katarina Warnström, har besökarna varit positiva till beskedet hittills.

– Det är många som har taggat sina vänner i inlägget och reagerat på att Valkyria kommer att bli spektakulär. Vi har alltid en plan när attraktioner tas bort och ser till så att den målgruppen som attraktionen har, ersätts av en liknande, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.