Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Klassisk gin och tonic bäst enligt bartendern

Varianterna på gin och tonic har blivit många. Gurka, svartpeppar och smaksatta ingredienser döms dock ut av bartendern Martin Alexandersson.
– Svenskarna i hemmen kanske gör lite fel, säger han på internationella gin och tonic-dagen.

Martin Alexandersson börjar med att påpeka att gin och tonic inte är hans egen favoritdrink.

– Men det är väldigt många människor som vill ha den, så den är populär. Där har jag väl tagit mig an någon slags roll i att försöka lära folk dricka den på rätt sätt, säger han.

Gin och tonic-dagen den 9 april

Den internationella gin och tonic-dagen infaller varje år den 9 april, och även om det i grunden endast handlar om två ingredienser har det dykt upp många varianter.

– Smaken är som baken så klart, så har man hittat en god gin och god tonic kan man köra på det. Jag gillar att gå så klassiskt som möjligt egentligen: Någon form av London dry gin och någon form av inte för söt tonic, säger Martin Alexandersson, som arbetar på Zamenhof i centrala Göteborg.

LÄS MER: Gin har blivit trendspriten nummer ett

Inte för mycket gin i receptet

Det viktigaste att tänka på är att hitta en bra ratio, det vill säga hur mycket gin respektive tonic man har i groggen, menar Martin Alexandersson. Det är också ett av flera misstag som han ser och hör att svenskar gör i hemmen.

– Man gillar kanske att ha mycket gin till lite tonic – då blir det obalans. Eller så använder man inte någon is, till exempel, vilket skapar en väldigt otrevlig grogg i mitt professionella tycke.

Det får inte bli för mycket gin, menar Martin Alexandersson. Bild: Sanna Tedeborg
Det får inte bli för mycket gin, menar Martin Alexandersson. Bild: Sanna Tedeborg

Dömer ut gurka och peppar i GT

Samtidigt dömer han också ut några av de garneringar som blivit populära till en gin och tonic. Bland annat gurka och pepparkorn.

– Det tillför inte någonting till drinken. Jag brukar alltid lägga i en limeklyfta, som man kan välja att pressa i om man vill ha lite mer syra, säger Martin Alexandersson och fortsätter:

– Det finns ingen anledning att lägga i gurka, det kommer inte ge någon smak. Lägg inte ner pepparkorn, för pepparkorn i en gin och tonic som man ska dricka är helt meningslöst. Håll dig borta från det.

LÄS MER: Detta handlade västsvenskarna på Systembolaget 2020

En limeklyfta ses som bäst, men till vissa ginsorter kan blodapelsin vara trevligt. Bild: Sanna Tedeborg
En limeklyfta ses som bäst, men till vissa ginsorter kan blodapelsin vara trevligt. Bild: Sanna Tedeborg

Varför finns de varianterna då?

– Det är en pr-kupp, kan man säga, av ett ginföretag. Det blir inte bara en lime- eller citronklyfta utan något som fångar gästens öga, och på det sättet har de ju till hundra procent lyckats. Men smakmässigt, som är det jag går på, ser jag ingen anledning till det.

LÄS MER: Hur blandar man en bra gindrink, Madeleine Åkerlund?

Varianter av gin och tonic i hemmen

Intresset för gin och tonic har ökat kraftigt de senaste åren. Åtminstone i hemmen, menar Martin Alexandersson, som dock inte märkt samma förändring på krogen.

– Det som hänt är att utbudet av gin liksom tonic, som man kan få tag på till hemmet, verkligen har ökat explosionsartat. Det har gett folk möjlighet att testa lite olika smaksatta tonic och ginvarianter hemma.

Så hittar du rätt gin och tonic

Hur ska man då tänka när man navigerar i djungeln av flaskor i butikerna? Enligt Martin Alexandersson finns det ingen riktig tumregel, även om han alltså tycker att man kan hålla sig till de klassiska smakerna.

– Det har gått till någon slags absurditet när man kan få tag i 52 olika smaksatta tonics. Det är lite ”over the top”. Klassisk, dry tonic tycker jag är bäst.

LÄS MER: De gör gin – smaksatt med elefantbajs

Den klassiska sorten menar han alltså blir bäst även vad gäller spritdrycken. Och utöver det tillägger han ytterligare en sak man inte borde glömma.

– Isen är alltid viktig i alla drinkar, speciellt i en long drink där det behövs ganska mycket is. Du vill inte att den blir för urvattnad, och inte heller behöva dricka din drink för snabbt.

LÄS MER: Recept: Gin och tonic-sorbet med citrusmarinerade druvor

LÄS MER: Alkoholfritt är den nya trenden

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.