Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Klartecken för unikt byggprojekt i Majorna

Byggprojektet Gröna vallen i Majorna har tagit ett steg framåt. Fastighetsnämnden har gjort tummen upp och snart kan detaljplanarbetet börja. – Det är ett unikt projekt. På samma yta kommer det finnas bostäder, idrottshall och naturliga mötesplatser, säger Martin Öbo, fastighetsdirektör i Göteborgs stad.

En "superhybrid" där bostäder och sociala ytor för idrott och mötesplatser ryms på samma plats är tanken med projektet Gröna vallen i Majorna. 

Det ska innehålla cirka 120 stora och små lägenheter, samt en idrottshall på 1 200 kvadratmeter. Under fastigheten ska det byggas ett underjordiskt garage och plats för parkour, gym och kafé kommer också att finnas.

– Det kommer röra sig mer människor på platsen, vilket innebär mer liv och rörelse där det i dag är en ganska död yta med parkering och grusplan, säger fastighetsdirektören Martin Öbo. 

Området kring Gröna vallen är i dagsläget dåligt upplyst och upplevs av vissa som lite otryggt, enligt Martin Öbo.

– Det är ingen hemlighet att Majorna har haft en del problem med droghandel och drogmissbruk. Därmed inte sagt att just Gröna vallen är ett tillhåll för droghandeln. 

Majorna är ett trångt område

Byggnaden utformas så att sporthallen och bostadsdelen har samma klimatskal. Det vill säga att de båda delarna har samma yttervägg, vilket innebär stora klimatvinster.

– Man slipper ytterligare än byggnad och får en idrottshall som är uppvärmd samtidigt som bostäderna är uppvärmda. Framförallt får vi in flera funktioner på samma yta. Vilket är viktigt i Majorna som är ett ganska trångt område. 

LÄS OCKSÅ: Hallen vid Gröna vallen blir verklighet

Hur byggnaden kommer se ut är långt ifrån klart. Men i projektet är man tydliga med att omgivningen är en unik miljö och att det är viktigt att den nya byggnaden smälter in bland områdets gamla landshövdingehus. 

Bostadsförsäljningar finansierar idrottshallen

De 120 lägenheterna som ska byggas kommer vara bostadsrätter. Delar av vinsten från försäljningen av dessa kommer att finansiera idrottshallen.

– Den kommer dessutom att byggas på exploatörens risk. Det finns inga avtal från början med skolor eller föreningar, säger Martin Öbo.

Finns det i så fall några garantier för att skolor ska få nyttja idrottshallen?

– Inga formella garantier, men en ömsesidig vilja att det blir ett samutnyttjande. 

Vilka som får tillgång till hallen är inte klart på förhand. Tanken är att det ska bli en mix av skolor och föreningar. 

Kan stå klart år 2022

Majorna är en populär stadsdel att bo i och ligger i toppen när det kommer till kötider för hyresrätter. Trots det är det bostadsrätter som gäller för byggprojektet Gröna vallen.   

– Det diskuterades i en första vända. Men det finns redan en hel del hyresrätter i det här området och vi har en ambition av att få en blandning av bostadsrätter och hyresrätter, säger Jahja Zeqiraj (S), ordförande för fastighetsnämnden.

Detaljplanarbetet för projektet förväntas starta år 2020. Om allt går som det ska kan de nya bostäderna och idrottshallen stå klara någon gång under år 2022.  

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.